IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
08:45 | 5 април 2022
Обновен: 21:12 | 19 април 2024

Имотната прогноза за Варна е... поскъпване

Цените на жилищата в морската столица нараснаха средно до 885 евро/кв. м

По материала работи: Ставри Таргов
Имотната прогноза за Варна е... поскъпване

Цените на жилищата във Варна нараснаха средно до 885 евро/кв. м при 860 евро/кв. м година по-рано, показват данни на компания за недвижими имоти.

Сделките с имоти в морската столица и издадените разрешителни за строеж също се увеличават. Затова експертите очакват през 2022 г. апартаментите във Варна да продължат да поскъпват.

В Бургас средната цена на имотите достигна 900 евро/кв. м при около 890 евро/кв. м преди година. Това поставя Бургас на последно място сред най-големите градове в страната по ръст на цените на имотите.

Същевременно регистрираните сделки са повече дори спрямо 2019 г., което показва, че пазарът е много активен. Издадените разрешителни за строеж също значително нарастват.

В Пловдив ръстът на цените и цялостната активност на пазара се върнаха на предкризисните нива и дори успяха да ги надминат. В това отношение градът под тепетата следва плътно тенденциите, които характеризират най-големия пазар в страната - София.

Средната цена на жилищата в Пловдив е 850 евро/кв. м при 808 евро/кв. м година по-рано. Това представлява годишен ръст от 5,2 на сто, сходен с този от преди пандемията. Цените в Пловдив вече достигнаха рекордните равнища от 2008 г., но все още са по-ниски от тези във Варна и Бургас.

Пловдив е сред големите градове в страната с най-голям ръст на реализираните продажби през 2021 г. Новото строителство за поредна година е най-предпочитано от купувачите и бележи възход, коментираха брокери. Издадените разрешителни за строителство на нови жилищни сгради в Пловдив са сходни с тези от 2020 г., но броят на жилищата в тях нараства.

Характерно за пазара на жилищни имоти в Пловдив е голямото строителство. Купувачите могат да придобият апартамент в строеж. Но липсва предлагане на готови жилища, посочват от консултантската компания. Собствениците държат имотите си като актив и избягват да продават.

Основната причина за това е, че българинът няма алтернатива в какво да държи парите си. А и в ситуация, когато банките въвеждат нови такси, включително такса за съхранение на налични пари по сметка над определена сума, продажбата на жилище не е опция.

Затова наличните жилища за продажба на пазара в Пловдив не са много. Дори в новопостроени сгради, където хората купуват с цел инвестиция и се предполага, че след време ще продадат имота.

Само че това все още не се случва. При дефицит на готови апартаменти на пазара клиентите масово купуват “на зелено”, т. е., на много ранен етап, дори преди строителството да е започнало, пише "Труд".
 

Коментари

Дед Пйетку ( преди 2 години )
Пълни лъжи и манипулации. Такава инфлация се задава, че ви е бедна фантазията.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна