IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
10:00 | 10 май 2022
Обновен: 16:39 | 23 март 2024

6 града, сред тях и Варна, с нови честитки за водата. Кубик = 4 лв.

Новите цени ще трябва да влязат в сила от 1 август

По материала работи: Ставри Таргов
6 града, сред тях и Варна, с нови честитки за водата. Кубик = 4 лв.

С отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата поне в 6 града у нас водата ще прехвърли 4 лева за кубик. Това показват бизнес плановете на ВиК дружествата, много от които са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нови предложения за цените за следващия регулаторен период от 5 години. Тези заявления ще се гледат от комисията този месец и новите цени ще трябва да влязат в сила от 1 август.

Шестте града, в които водата ще струва над 4 лева, са Сливен, Варна, Плевен, Стара Загора, Разград и Шумен. Твърде възможно е да са много повече, тъй като далеч не всички водни дружества са внесли окончателните си предложения. Миналата година те изготвиха 5-годишни бизнес планове и ги внесоха за одобрение в КЕВР, но това стана, преди токът за небитовите потребители да скочи рязко

Тогава ВиК операторите поискаха да преизчислят цените и започна писмена кореспонденция с КЕВР, която в началото не разрешаваше да се правят промени.

После дойдоха парламентарните избори и новото правителство наложи мораториум върху вдигането на цените не само на тока и парното, а и на водата. Забраната да се увеличават цените за битовите потребители падна на 1 април и ВиК операторите са започнали да внасят новите си предложения, като последните са от дните между Великден и последните работни дни на април.

Най-висока засега се очертава цената на водата в Шумен – местното ВиК предлага от сегашните 3,43 лв. с ДДС за кубически метър цена за доставяне, отвеждане и канализационни услуги тя да стане 4,61 лв.

Посочили са, че социалната поносимост на цената на водата в областта за 2022 г. е 5,08 лв. Задължително изискване на закона е цената на питейната вода умножена по минимално потребление от кубик и половина на човек на месец да не надвишава определен процент от средния за областта доход и този праг, наречен социална поносимост, не може да се надвишава.

В Габрово този праг е най-висок поне сред градовете, чиито предложения са налични към този момент – 6,43 лв. Само че местното ВиК предлага цена на водата далеч под този праг – от сегашните 2,62 да стане 3,40 лв. за кубик. Предложението на Габровското ВиК е първото внесено и ще се гледа от КЕВР още в понеделник.

Предложенията са 5-годишни, като в следващите години се предвиждат още по-високи цени, тъй като са сметнати амортизационни разходи и разходите по обновяването на мрежите, тъй като на повечето места в момента се изпълняват проекти по Оперативна програма “Околна среда”. Големият скок на цената обаче е сега и той се дължи най-вече на поскъпналия ток, пише 24 часа.

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
портних не става за кмет не може да запълни дупките по пътищата във варна затова да си тръгва от поста кмет щом не може да ръководи
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
тттжщжщж ( преди 1 година )
това е наглост от страна на правителствотопетков не работи за българия
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна