IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
09:00 | 28 май 2022
Обновен: 00:07 | 29 април 2024

Парното във Варна скача с над 30%

КЕВР предвижда двуцифрен ръст при топлинната енергия

По материала работи: Ставри Таргов
Парното във Варна скача с над 30%

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага от 1 юли цената на парното за битовите потребители да нарасне средно с 39%, а тази на тока - със средно 3.3%.

Регулаторът не прие аргументите на някои топлофикации, които настояваха за рекордно поскъпване, достигащо до 330 на сто.

КЕВР предвижда двуцифрен ръст при топлинната енергия. В трите най-големи града в страната увеличението варира така:

- 23% в Пловдив
- 30% във Варна
- София - ако плащате 100 лв, сметката може да нарасне до 139 лв.

Все пак, цените са четири пъти по-ниски от средната стойност на тези, които поискаха дружествата заради високите цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии.

Ръстът в Разград надхвърля 50%, следвани от Плевен, Велико Търново и Бургас.

Но тези повишения биха станали факт, ако се примат на открито заседание на КЕВР, което според днешното съобщение на регулатора ще бъде на на 1 юли 2022г.

При цената на тока повишенията не са толкова драстични.

Най-малко е повишението при клиентите в Западна България - близо 2.5% Най-голям ще бъде ръстът за потребителите на Енерго-про - над 4.5%, а тези на ЕВН с около 1% по-малко.

Повишените разходи за пренос на електричество са неутрализирирани от открити резерви, затова предложените повишения също са по-малки от очакваното. От Комисията изтъкват, че така са защитили българските потребители от шоковите поскъпвания до 45% в други части на Европа, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна