IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
10:40 | 21 юни 2022
Обновен: 08:31 | 25 април 2024

27 000 украинци в почивни станции. След 31 август – в спортни зали

Голяма част от семействата искали да останат във Варненско и Бургаско

По материала работи: Ставри Таргов
27 000 украинци в почивни станции. След 31 август – в спортни зали

След 31 август близо 27 000 украински бежанци ще трябва да напуснат почивните бази на министерствата, както и хотелите, и ако все още не са си намерили работа в България, хората ще бъдат преместени в спортни зали и други подходящи помещения за изкарване на зимата. Това заявиха пред “Труд” висши служители от Държавната агенция за бежанците (ДАБ), които в момента работят заедно с колегите си от Агенцията по заетостта.

Към момента не се планира извозване на бежанците към центровете от типа на Елхово, тъй като там нямало условия за студените месеци.

Програмата за настаняване за украинските бежанци е до 31 август и в нея са включени хотели, които държавата подпомага по схемата 15/10 лв. и почивни станции на различните министерства. В нея са обхванати 27 000 души, а общо в България в момента са 81 486 украинци със статут на временна закрила. Пак по данни на ДАБ, децата са 44 979.

Твърде е възможно временната закрила, която в момента е по европейско решение до 24 февруари 2023 година, да бъде удължена с още 6 месеца.

Агенцията по заетостта се опитва чрез изнесени борси да успее да помогне на украинските бежанци да си намерят работа, като идеята е майките да започнат работа.

Междувременно от украинските групи и от неправителствените организации подават информация, че от 1 септември много от украинците желаят да излязат от страната, за да се върнат в Украйна или да отидат в друга държава. Служители от общинските администрации обаче не могат да кажат към момента колко от тях ще направят това.

Правим всичко възможно повечето хора да си намерят работа, за да могат след 31 август да са на свободен наем, потвърдиха пред “Труд” от Агенцията по заетостта. Сериозен проблем са децата, които трябва да влязат в училище и да завършат учебната година.

На 28 и 29 юни във Варна кметове от черноморските общини ще проведат среща за решаване на най-сериозните проблеми с препитанието на украинците и детските центрове, тъй като голяма част от семействата искали да останат във Варненско и Бургаско.

Коментари

Новини Варна