IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
09:40 | 8 септември 2022
Обновен: 23:16 | 23 февруари 2024

По-висока събираемост на местни данъци и такси отчете община Варна

Най-висок е ръстът при налога за придобиване на имущество

По материала работи: Ставри Таргов
По-висока събираемост на местни данъци и такси отчете община Варна

По-висока събираемост на местни данъци и такси отчита Община Варна за 2021 г. в сравнение с предходната година. Въпреки редицата мерки за подкрепа на хората и бизнеса заради пандемията, което доведе до по-малко приходи в общинския бюджет, местната власт се справи с това предизвикателство и успешно приключи финансовата година с положително бюджетно салдо и без просрочени задължения.

Данните са от годишния отчет за изпълнението на общинския бюджет за миналата година, който беше представен в зала „Пленарна“ от Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет”. Публичното обсъждане на документа се състоя по инициатива на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Сериозен ръст има при постъпленията от имуществени и други данъци. Те са в размер на почти 103,8 млн. лева и в сравнение с тези от 2020 г. е налице увеличение от 17,5 млн. лева. Изпълнението на имуществените налози спрямо първоначалния за годината бюджет е 119%, като най-висок е ръстът при данъка за придобиване на имущество.

Общата сума от този вид данък надвишава 40,6 млн. лева. Постъпленията в хазната от него са се увеличили с 10,6 млн. лева спрямо плана за годината и с 9,9 млн. лева в сравнение с отчета за 2020 г.

Приходите от данъка върху недвижимите имоти са 37 млн. лева, или с 5,6 млн. лева повече от предходната година. По този показател Община Варна отчита добри резултати. Равнището на събираемост на данъка върху недвижимите имоти на общината за 2021 г. е 84,24%, а за страната възлиза на 76,99%.

Подобно е положението и при данъка върху превозните средства. Нивото на събираемост за общината е 74,56%, при 71,81% за страната.

При туристическия данък, върху който пандемията оказа изключително негативно влияние, също има ръст. Събраните приходи от този вид налог са с 2,8 млн. лева повече от плана за годината.

Отчетът на приходите възлиза на 396,7 млн. лева при първоначален план от 488 млн. лева. Реалният размер на получените приходи към 31.12.2021 г. е 440,7 млн. лева. В тази сума са включени наличностите по сметките, отразени с отрицателен знак (-44,1 млн. лева).

По отношение на разходите анализът показва, че през 2021 г. са извършени по-малко разходи общо с 91,4 млн. лева спрямо плана за 2021 г., но същевременно е налице преходен остатък от 44 млн. лева за бюджета за 2022 г. Спрямо 2020 г. са отчетени с 53 млн. лева повече разходи през 2021 г.

В структурата на отчета на разходите най-голям дял заема функция “Образование” – 43,3 %, следвана от функция “Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда” – 18,4 %.

Капиталовата програма възлиза на 37 млн. лева, като 8,7 млн. лева от тях са осигурени от европейски програми и проекти. Голяма част от средствата са инвестирани в ремонти на детски заведения, облагородяване на междублоковите пространства, рехабилитация на пътна инфраструктура.

Изпълнението на бюджета за 2021 г. показва, че независимо от трудностите, породени от COVID-пандемията, Община Варна запазва стабилно финансово състояние и изпълнява фискалните показатели на Закона за публичните финанси.

Благодарение на доброто финансово представяне Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърди кредитния рейтинг на Варна: дългосрочен - /ВВВ/ перспектива: стабилна, краткосрочен - /А-3/ перспектива: стабилна. В доклада си агенцията отбелязва, че въпреки неблагоприятната макроикономическа обстановка, общината успява да поддържа адекватно функциониране на общинската администрация и да запази много добро финансово състояние.

 

Коментари

гтгттжгт ( преди 1 година )
община варна губи от синята зона а не печели
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
дскскскс ( преди 1 година )
народа се разхожда в моловете защото там не мислим кога ще ни изтече времето за синята зона
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
ажоажоаж ( преди 1 година )
премахвайте синята зона през почивните дни народа иска да почива като е по улиците общината е нагла и хитра
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
ткткккж ( преди 1 година )
общините с сините зони само намериха начин от къде да вземат още пари за града няма полза синята зона още повече като направихте синя зона и през почивните дни народа в събота и неделя почива а не да си следи телефона за sms заради синята зона кметовете в българия са нагли
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
дсдсдсд ( преди 1 година )
сините и зелените зони не вършат нищо това е ес измислица
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна