IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
12:00 | 6 октомври 2022
Обновен: 12:04 | 26 март 2024

Над 300 000 лв. вложи варненското Енерго в нова въздушна мрежа на "Траката"

Тя се захранва от мачтов трафопост и ще намали рязко броя на авариите

По материала работи: Ставри Таргов
Над 300 000 лв. вложи варненското Енерго в нова въздушна мрежа на "Траката"

В края на септември ЕРП Север изгради изцяло нова въздушна кабелна линия ниско напрежение в местност Долна Трака, разположена в покрайнините на морската столица. Новоизградената електроразпределителна мрежа се захранва от мачтов трафопост.

С инвестираните повече от 300 000 лева са изградени нови пет въздушни клона от новия трафопост, като са поставени 120 броя стоманобетонни и 76 броя стоманотръбни стълбове. Досегашната мрежа ниско напрежение налагаше влагането на средства за обновяване, тъй като беше амортизирана, изпълнена с проводници от старо поколение и съответно експлоатацията ѝ предполагаше чести аварийни прекъсвания на електрозахранването, както и вариране на нивото на напрежение.

Новият усукан изолиран проводник е с много по-добри показатели за издръжливост и качество, а общата му дължина е 12 километра. Благодарение на завършения от ЕРП Север проект над 350 домакинства ще бъдат присъединени към новоизградената мрежа и ще получават по-сигурно електрозахранване с качество, отговарящо на нормативните изисквания.

С направената инвестиция електроразпределителната компания продължава своята последователна политика да влага средства за изграждане на нови мрежи във вилните зони и селищните образувания край големите градове.

Това е обусловено от постоянния ръст на нови клиенти в тези райони, предизвикан с настъпването на пандемията от коронавирус през 2020 година и произхождащото от това допълнително натоварване на мрежата.

Освен в местност Траката инвестиции се правят още в Ракитника, Боровец Юг, Виница, Ален мак, Зеленика, Ментеше, Св. Никола, Акчелар.

Коментари

Новини Варна