IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
15:10 | 6 октомври 2022
Обновен: 16:41 | 25 април 2024

"Солвей Соди" планира изграждането на инсталация за термична обработка на алтернативни горива

Проектът е важна стъпка по пътя на компанията към декарбонизация и постигане на климатична неутралност до 2050 г.

По материала работи: Ставри Таргов
"Солвей Соди" планира изграждането на инсталация за термична обработка на алтернативни горива

На 30.09.2022 г. Солвей Соди чрез дъщерната си новосъздадена компания Девня Енерджи внесе писмо за инвестиционно намерение в РИОСВ - Варна, за изграждане на  инсталация за производство на пара, която която ще използва алтернативни горива в завода за калцинирана сода в Девня.

Съоръжението ще замести сегашната инсталация за пара, която използва вносни твърди горива. Този проект е поредната стъпка в устойчивото развитие на завода за калцинирана сода, както и една от най-големите производствени инвестиции в България за последните 20 години.

Новата инсталация в Девня ще използва алтернативни горива от предварително третирани неопасни местни отпадъци и/или биомаса, като по този начин ще замени твърдите горива с устойчиви, местни, постоянно генериращи се възобновяеми ресурси.

Проектът ще създаде нов подход за оползотворяване на нерициклируемите отпадъци в Североизточна България. Ще се използват най-малко 300 000 тона депонирани отпадъци годишно, като по този начин се избягва нарастване на общинските депа и свързаните с тях емисии на метан. Потенциалното използване на отпадна биомаса от местни източници ще намали допълнително емисиите и оперативните разходи на земеделските производители.    

Инвестицията ще допринесе за значителното намаляване на емисиите от въглероден диоксид на завода, както и ще отговаря на най-строгите европейски стандарти за чистота на въздуха. Съществуват около 500 примера за подобни инсталации в Европа, разположени в непосредствена близост или в самите населени места, използвани както за отопление, така и за индустриални нужди.

Новото съоръжение ще бъде изградено в съответствие с най-добрите налични технологии и ще използва технологията SOLVAir® - система за пречистване на димни газове, която е патентована от група Солвей и очиства 99% от замърсителите във въздуха.

Изграждането на новата инсталация е важна стъпка от ангажимента на компанията за прекратяване използването на твърди горива и намаляване на CO2 емисиите, което ще спомогне за енергийната независимост на България.

С подкрепата на държавата тази инвестиция ще даде възможност на завода за калцинирана сода да даде приноса си за ефективното управление на отпадъците и да запази конкурентоспособността си, като в същото време ще създаде нови преки и непреки работни места.

Солвей Соди е най-големият завод за производство на синтетична калцинирана сода в Група Солвей. Калцинираната сода се използва широко в производството на стъкло, перилни препарати, в металургията, силикатите и стъклените влакна. Натриевият бикарбонат обслужва пазарите с хранителни продукти, добавки във фуражите, очистване на димни газове и здравеопазване. Компанията е приватизирана през 1997 г. Основни акционери са белгийската научна група Солвей (75%) и турската група Шишеджам (25%).

Коментари

Новини Варна