IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
14:00 | 17 октомври 2022
Обновен: 00:39 | 30 април 2024

Повишен интерес към плащанията през ПОС отчитат в НАП - Варна

Тази услуга пести време и средства на данъкоплатците

По материала работи: Ставри Таргов
Повишен интерес към плащанията през ПОС отчитат в НАП - Варна

Повишен интерес към плащанията през ПОС отчитат в териториалната дирекция на приходната агенция във Варна. Тази услуга пести време и средства на данъкоплатците, защото не се дължат такси, а постъпилите суми се отразяват веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента.

С над 53,95% се увеличиха варненците, които плащат данъците и осигурителните вноски  чрез виртуален и физически ПОС терминал. Към 30.09.2022 г. в териториалната дирекция на НАП Варна чрез ПОС са внесени суми на стойност 39 102 216 лв., което е с 13,7 млн. повече спрямо същия период на миналата година. Само до края на септември приходите за централен бюджет са 20 828 134 лв., а приходите от осигурителни вноски за същия период надвишават 18 млн.лева.

Все повече граждани и фирми, притежатели на  квалифициран електронен подпис /КЕП/ или персонален идентификационен код /ПИК/, се възползват от услугите „физически ПОС терминал“ и „виртуален ПОС терминал“, за да осъществят плащане онлайн.

За да платите чрез виртуален ПОС терминал, е необходимо чрез сайта на  Агенцията да влезете в Портала за електронни услуги на НАП и да изберете „Е-услуги с електронен подпис или с ПИК“.

Достъпвате услугата за плащане като изберете „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“. За да се осъществи безкасово плащане, трябва да изберете бутон „Без такса“ и системата Ви прехвърля директно към виртуалния ПОС на НАП.

Ръководство за плащане по електронен път на задълженията можете да намерите на сайта на НАП www.nra.bg. Консултации може да се правят и на националния телефон на приходната агенция 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.

Коментари

Новини Варна