IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
10:00 | 15 ноември 2022
Обновен: 06:24 | 22 април 2024

971 евро/квадрата… Варна бутна Бургас и е до София по цените на имотите

Броят на сделките в района на морската столица нараства повече от средното ниво за големите градове в страната

По материала работи: Ставри Таргов
971 евро/квадрата… Варна бутна Бургас и е до София по цените на имотите

В Пловдив, Варна и Бургас новото строителство е предпочитано от купувачите, като най-голям интерес и в трите града има към кварталите в периферните зони, които активно се развиват, но цените са по-ниски отколкото в централните райони, показват данни на компания за недвижими имоти.

Цените на жилищата в трите най-големи града след София вече почти се изравняват. В Пловдив средната цена на продаваните апартаменти достигна 957 евро/кв. м, което е съвсем малко над цените в Бургас и почти колкото във Варна.

След като през миналата година жилищните имоти в Пловдив поскъпнаха с 4-5%, през настоящата година повишението на цените е с 10-15%, като по този показател градът под тепетата се нарежда на второ място след София.

Жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София, като брокерите отчитат засилено търсене и нарастващи цени. Варна се нарежда на 3-то място по ръст на цените след София и Пловдив, като за година поскъпването е с около 11 на сто.

Средната цена на жилищата във Варна достигна 971 евро/кв. м. С това тя изпреварва Бургас и се връща на второ място след София по най-високи цени на жилищата в страната. Броят на сделките с имоти в района на Варна нараства повече от средното ниво за големите градове в страната.

В Бургас средната цена на жилищата е 956 евро/кв. м, което е почти колкото стойността на имотите в Пловдив. Жилищният пазар в Бургас обаче е добре да бъде разгледан в по-големи детайли и по квартали, тъй като по-бавният растеж на средните цени има своето обяснение, коментират брокери.

Спецификите на града са такива, че той расте основно в посока Меден рудник, Славейков и Сарафово, тъй като там са наличните терени за ново строителство.

В резултат на това, в тези райони, които са с традиционно по-ниски цени на апартаментите, е съсредоточено основното търсене и предлагане. Сделките в тези квартали доминират в общия обем на реализираните продажби, което се отразява на средните цени на жилищата в града, пише "Труд".
 

Коментари

Новини Варна