IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
16:30 | 18 ноември 2022
Обновен: 00:10 | 18 април 2024

С проект за 138 млн. лв. над 14 000 имота във Варна ще бъдат включени в канализационна мрежа

Първата копка бе направена днес в село Каменар

По материала работи: Ставри Таргов
С проект за 138 млн. лв. над 14 000 имота във Варна ще бъдат включени в канализационна мрежа

С нов мащабен проект на стойност 138,4 милиона лева, "ВиК" - Варна ще присъедини към канализационната мрежа още над 14 000 имота в селищни образувания край града. Средствата са осигурени по оперативна програма "Околна среда". Това съобщи днес зам.-управителят на дружеството Михаил Маринов, цитиран от БТА - Варна.
 
Освен създаване на канализационна мрежа в зони, които са на септични ями, и довеждащи колектори, проектът предвижда и изграждане и реконструкция на над 22 км магистрални и довеждащи водопроводи. Реализацията му ще затрудни движението в града, тъй като предвижда и оправянето на водопровода по един от най-натоварените булеварди - "Христо Смирненски". Освен това в рамките на строителните дейности ще има и смущения във водоподаването, допълни Маринов.
 
Ръководителят на проекта Сава Коев посочи, че освен за подобряване на услугите за клиентите на дружеството, инвестицията ще допринесе и за решаване на проблемите с качеството на водите в зоната на Офицерския плаж и във Варненското езеро. Предвижда се загубите на вода на фирмата да намалеят с между 3 и 5 процента.
 
Проблемът е, че проектът бе одобрен преди две години, но поради ред обективни причини не стартира веднага, а заради инфлацията строителните дейности поскъпнаха много, каза още Маринов. По думите му по оперативната програма е предвидена индексация на договорите с изпълнителите в рамките на 15 процента, но тя би трябвало да бъде поне 45 на сто. Как ще бъдат осигурени всички нужни средства, ще се решава на ниво държава и ЕК, обясни Маринов.
 
Кметът на Варна Иван Портних припомни, че живеещите в селищните образувания чакат канализация от десетилетия. Той увери, че след като строителните приключат с изпълнението на проекта, ще се мисли за асфалтиране на улиците. Междувременно общината ще поеме изцяло ремонта на бул. "Христо Смирненски", ул. "Прилеп" и други улици, където предстои да се работи.
 
Първата копка по проекта бе направена днес в село Каменар, където ще бъде изградена канализационна мрежа и довеждащ колектор. През следващата седмица ще стартира и реалната работа в част от селищните образувания.

Сава Коев уточни, че с изпълнението на проекта са ангажирани два консорциума, в които влизат общо 5 строителни фирми. Строителният надзор ще бъде ангажимент също на обединение от 2 компании. Първите етапи от проекта трябва да приключат до края на 2023 година.

Коментари

Новини Варна