IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
13:06 | 30 май 2015
Обновен: 07:26 | 14 май 2024

Лихвите по потребителските кредити растат минимално

Единствено малките фирмени кредити поевтиняват

По материала работи: Златина Добрева
Лихвите по потребителските кредити растат минимално

През април банките увеличават минимално лихвените проценти по потребителските кредити. Лихвите и по жилищните кредити са по-високи, но само за тези, договорени в евро. През месеца единствено малките фирмените кредити поевтиняват още. Въпреки наблюдаваните месечни изменения тенденцията за понижаване на цената на заемния ресурс продължава.

През миналия месец сме могли да изтеглим потребителски кредит в левове при средна лихва от 10,56%, а в евро – от 8,19%. Това показват изчисленията на Investor.bg на база лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ).

През март средните лихвени проценти по заемите за потребителски нужди в банковия сектор бяха по-ниски, съответно - 10,51% и 7,87%. През април миналата година обаче търговските банки предлагаха кредити със ставки от 11,39% и 9,21 на сто, съответно.

По-точния измерител на цената на кредита – т. нар. годишен процент на разходите (ГПР), който включва всички лихвени плащания по заема, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, при потребителските заеми също расте. През април ГПР в евро е 8,91%, а в левове – 11,5%.

През април по-високи са лихвените проценти и по жилищните кредити в евро. За месец средната лихва расте минимално с 0,12 процентни пункта до 6,49%. За сметка на това продължава понижението на лихвите по жилищните заеми, отпускани в левове. През април средната ставка е вече 6,03% при 6,10% през март и 6,56% преди година.

Тенденцията за поевтиняване на жилищните заеми остава валидна и се потвърждава от данните за ГПР. През месеца общите разходи по жилищния кредит, отпускан в левове, намаляват до 6,59% от 6,74% през март, а по този в евро – до 7,17% от 7,21% преди месец.

Що се касае до цената на заемния ресурс за компаниите - през април средната лихва по малките кредити (до 1 млн. евро) спада до 5,90% по левовите и до 5,76% по евровите, пише dnes.bg.

Единствено лихвеният процент по големите кредити (над 1 млн. евро), договорени в левове, расте на месечна база. Но ставките по този вид кредити са много волатилни. През месеца цената на голям фирмен заем, отпуснат в родната валута, е 7,73% при 6,59% преди месец.

Средната ставка по големите фирмени заеми, отдавани в евро, сега спада до 8,06%, след като през март бе 8,61 на сто.

Коментари

Новини Варна