IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
16:20 | 17 януари 2023
Обновен: 04:29 | 6 май 2024

Над 22 000 данъкоплатци са получили ПИК от НАП - Варна

Издаването на персоналния код става в рамките на минути

По материала работи: Ставри Таргов
Над 22 000 данъкоплатци са получили ПИК от НАП - Варна

Близо 120 000 данъкоплатци са посетили салона за обслужване на клиенти в НАП Варна през 2022 г., като 22 000 от тях са заявилите и получили персонален идентификационен код (ПИК). 

Издаването на ПИК става в рамките на минути след подаване на заявление. Персоналният код се получава лично или чрез упълномощено лице в избран от потребителя офис на НАП.

Част от електронните услуги, достъпни с ПИК, са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за осигурителен доход, за активен трудов договор, за членство в пенсионен фонд, за задължения с възможност за плащане, получаване на удостоверения от НАП и други.

В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде активна и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на НАП и на телефоните на Информационния център на НАП: 02/9859 6801 или 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.  

 

Коментари

Анонимен ( преди 1 година )
Градски транспорт да махне рекламите от всички стъкла на автобуситеСтъклата са да гледаме през тях Като има реклами по стъклата не можеш да се ориентираш бързо къде си говорим за жителите на града че заради рекламите си пропускат спирката
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Мммммм ( преди 1 година )
Автобусите втора употреба постоянно изпускат въздух като се движат това означава че са за бракуване
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Анонимен ( преди 1 година )
Половината автобуси на градски транспорт са за бракуванеГрадски транспорт да спре да купува втора употреба автобуси
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна