IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Икономика
16:40 | 15 март 2023
Обновен: 01:39 | 12 април 2024

Във Варна отваря врати регионален център на социалната и солидарна икономика

Той ще оказва съдействие на предприятията и фирмите от областите Варна, Шумен, Търговище и Добрич

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна отваря врати регионален център на социалната и солидарна икономика

Надя Клисурска

Във Варна ще отвори врати регионален център на социалната и солидарна икономика, който ще оказва съдействие на  предприятията и фирмите от областите Варна, Шумен, Търговище и Добрич.

В Областна администрация Варна се проведе първата информационна среща във връзка с реализирането на проект П41 “Развитие на социалната икономика“, част от елемента „Следващо поколение ЕС„ (2021-2024г.) от Плана за възстановяване и устойчивост, представен от заместник-министър Надя Клисурска.

В събитието, което се организира от Министерството на труда и социалната политика и Областна администрация  Варна, участваха заместник-областните управители на Варна, Шумен, Търговище и Добрич, представители на местните власти, социални партньори и социални предприятия от региона.

Заместник-министър Надя Клисурска  информира присъстващите, че бюджетът на проект „Развитие на социалната икономика“ е 27 млн. лв. Той предвижда да се изградят 6 регионални центъра (фокус точки) на социалната икономика в градовете Варна, Бургас, Ловеч, Благоевград, Пловдив и Габрово.

Целта им е да се насърчи дигитализацията на работните процеси в социалните предприятия и да се подкрепи регионалната конкурентоспособност на социалната икономика.

Във всички шест града са осигурени сгради, в които ще се помещават регионалните центрове. Във Варна  офисът ще  се помещава на ул. „Цар Симеон I“ №  26.   Очаква се той да отвори врати в  края на  месец  март, като в момента се осъществява подбор на екипа, който ще координира дейността по проекта.

„Регионалните центрове на социалната и солидарна икономика ще имат важна роля за изграждане на връзки между участниците на пазара, ще оказват техническа, логистична и комуникационна подкрепа за изграждане на мрежи от предприятия за производство и разпространение на продукцията. Дейностите им ще включват участие в изложения, борси, форуми, събития и конференции, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика в България“,  подчерта заместник-министър Надя Клисурска.

Цел на проекта е да се развият цялостно политиките, свързани със социалната икономика и да активираме стопанските субекти, независимо от тяхната правно организационна форма, да се регистрират в регистъра на социалните предприятия, добави тя. Ще бъде създадена дигитална платформа, която ще даде възможност да се изграждат мрежи от социални предприятия и те да реализират по-лесно своята продукция.

По Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027 г.) са предвидени 43 млн. лева, които да бъдат насочени към социалните предприятия и за създаване на социални иновации. 

Коментари

Новини Варна