IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:00 | 14 май 2023
Обновен: 15:45 | 24 април 2024

"В и К" - Варна: Няма документация за изграждането на водопровода в кв."Бриз"

Никой не знае кой е проектантът и кой е изпълнителят на проекта

По материала работи: Ставри Таргов
"В и К" - Варна: Няма документация за изграждането на водопровода в кв."Бриз"

Няма никаква документация за изграждането на водопровода, който в рамките на месец се къса и наводнява десетки жилища и автомобили. Това стана ясно на пресконференция на ВиК-Варна след вчерашната нова авария на водопровода, съобщава БНТ.

Тепърва ще се изисква документацията от регионалното министерство, защото в момента се оказва, че никой във Варна не знае кой е проектантът и кой е изпълнителят на проекта.

Установено е, че материалът на тръбата е стъклопласт, който според експертите е изключително неподходящ за въпросния терен - заради големия наклон, напора на водата и заради тежката техника, която всеки ден минава от там поради интензивното строителство в района.

От ВиК-Варна вече започнаха подмяната на проблемната тръба. Ремонтът ще продължи няколко месеца и ще струва над 500 хиляди лева. Данните сочат, че 4 години след пускането в експлоатация на новия тръбопровод, първата авария е била през 2012 г. и до момента те са общо 7. Ръководството на ВиК-Варна обвини предишното ръководство в безхаберие.

"Това е пълна безстопанственост. Това граничи с престъпление. Не може да гърми през година някакъв водопровод и да не се вземат мерки. Аз съм от 2 месеца тук с моя екип и вече слагаме втора тръба - метална.

Навремето дворът беше пълен с метални тръби, всякакви диаметри, включително до 1000. В момента няма нито една. Те не са сложени в обекти, най-вероятно са някъде на вторични суровини. Някой трябва да отговаря за това нещо", каза инж. Веселин Русев, директор на ВиК-Варна.

От водното дружество започват спешна проверка на цялата водопреносна система във Варна, за да се открият проблемните места и евентуално да започне тяхното отстраняване.

Коментари

Новини Варна