IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 32°
Икономика
09:00 | 30 май 2023
Обновен: 04:32 | 12 юли 2024

Съдът отхвърли жалбата срещу решението за избор на управител на В и К - Варна

Конкурсът е бил редовен

По материала работи: Ставри Таргов
Съдът отхвърли жалбата срещу решението за избор на управител на В и К - Варна

Административен съд – Варна, отхвърля жалбата на М. И. М. срещу решение  на Изпълнителния директор на „Български В и К Холдинг“ ЕАД  за избор на управител на „Водоснабдяване и канализация - Варна“ ООД.

В мотивите си съдът сочи, че „Водоснабдяване и канализация - Варна“ ООД е публично предприятие и има приет устав, общодостъпен на електронния адрес на холдинга, като с протоколно решение на Надзорния съвет на холдинга са приети и правила за провеждане на конкурси за членове на органи на управление и контрол на търговските дружества, в които същият притежава повече от 50 на сто от капитала.

Процесното решение на изпълнителния директор на „Български В и К Холдинг“ ЕАД  е издадено и подписано от изпълнителния директор на холдинга, който в конкретния случай е компетентният орган, разполагащ с правомощия да организира процедурата за избор на органите за управление и контрол в холдинга, съответно - да издава актовете, с които същите приключват.

Така мотивиран, съдът приема, че органът има специална компетентност като упражняващ правата на държавата да проведе конкурсната процедура, включително да определи сам членовете и броя на комисията по номиниране.

Съдът сочи, че не е регламентирано задължение критериите за подбор да са оповестени в обявлението, с което се открива конкурса. Като неоснователно съдът приема и възражението на жалбоподателя за целите и методиката на конкурса, както и доводите за липса на прозрачност на процедурата и на равнопоставеност на кандидатите.

В заключение съдът констатира, че процедурата за избор на управител на „ВиК – Варна“ ООД е проведена при  спазване на устава на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и на приетите от неговия надзорен съвет правила.

Тези правила биха били неприложими единствено в случай, че са в противоречие с приложимата нормативна уредба, каквото противоречие не се констатира в хода на проведената проверка за законосъобразност на оспорения акт.

Не са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила и на относими материални разпоредби, сочещи на отмяна на процесния акт.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Коментари

Новини Варна