IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
16:00 | 10 юни 2023
Обновен: 23:18 | 19 май 2024

Варна е в челната тройка по най-скъпа питейна вода

На първо място е Разград, на второ - Силистра

По материала работи: Ставри Таргов
Варна е в челната тройка по най-скъпа питейна вода

Жителите на три области в страната плащат над 5 лева за кубик вода въпреки лошото качество, многото аварии и огромните загуби на живителната течност.

Това показват докладите на КЕВР с данни за постигнатите резултати на ВиК дружествата. Първенец е Разград с 5,38 лв. за кубик.

Двучленно домакинство с дете, което потребява 10 кубика вода на месец, вече плаща над 50 лева сметка.

Разградчани пият най-скъпа вода в страната и имат едни от най-големите загуби в мрежата. ВиК-Дунав, което снабдява с вода Разград и селищата в областта, не постига 12 прогнозни цели за качество на ВиК услугите, сред които общи загуби на вода и събираемост.

69,34 процента са били общите загуби през 2022 г., а целта за тази година е намаление до 68,94 процента. В бизнес плана им е записано намерение да намалят само с 0,44 процента загубата на вода.

Втора по скъпотия е ВиК-Силистра, която продава водата за пиене и битови нужди по 5,213 лв./куб. м. ВиК дружеството не постига 19 показателя, като за „общите загуби“ на вода също има пълно неизпълнение.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) приема, че бизнес плановете на ВиК-Разград и ВиК-Силистра са одобрени без възражение от съответните асоциации по ВиК, тъй като в определения 45-дневен срок те не са взели решение за съгласуване на бизнес плановете. Общото събрание на асоциацията на Разград не се е провело, защото е липсвал кворум.

Още по-притеснителна е ситуацията със Силистра. На 17 юни 2022 г. общото събрание на асоциацията по ВиК взема решение, че планът не е съгласуван, защото общинските съвети на Силистра, Дулово и Главница не приемат плана и излагат мотиви за това. Това не спира регулаторът да одобри плана и поскъпванията.

В челната тройка с висока цена на водата над 5 лева за кубик е и ВиК-Варна, където авариите също са ежедневие.

Над 4 лева струва тази година водата в Монтанско, Русенско, Плевенско, Старозагорско, Ловешко, Търговишко, Смолянско, Хасковско, във Враца, Велико Търново и Златни пясъци.

Високите цени на ВиК услугите се приемат въпреки категоричното неодобрение на омбудсмана Диана Ковачева и предупреждението й, че са икономически необосновани и ще влошат събираемостта.

На 30 май КЕВР одобри 3,654 лв./кубик за ВиК-Кюстендилска вода и 3,746 лв./кубик за ВиК-Добрич. Преди дни всички общини в Шуменско се обявиха срещу бизнес плана и поскъпването на водата в Шуменско. „За“ гласува само държавата в лицето на областния управител. Не беше приета и инвестиционната програма на ВиК дружеството.

Дълговете на ВиК-Шумен са 12,493 млн. лева и водното дружество не си е плащало задълженията за ток от октомври до момента, пише "Телеграф".
 

Коментари

Спас безделника ( преди 11 месеца )
Това се случва, защото оня Гошо Харизанов открадна тръбите, за да ги продаде за скраб
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна