IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
11:40 | 11 август 2023
Обновен: 05:14 | 15 май 2024

"Скъпи" банкомати се появиха по морето

Удържат 15% от сумата при теглене

По материала работи: Ставри Таргов
"Скъпи" банкомати се появиха по морето

Скъпи банкомати по морето и през това лято ошашавиха туристи, въпреки че устройствата, най-често поставени на възлови туристически места в курортите, прибират високи такси на клиентите от поне 2 години, както “Труд news” неколкократно е писал.

Изненадата за летовниците е, че вместо стотинки или лев-два изтеглянето на пари от банкомата се таксува с между 10 и 15 на сто от заявената сума. При това сумата, с която клиентът се таксува, остава тайна за потребителя.

Устройството предупреждава, че “допълнителни такси могат да бъдат начислени от банката издател на картата за тази транзакция”, но не съобщава в какъв размер са те. И ако ви е напекло слънцето и сте се разсеяли, бързате да изтеглите пари за сладолед на ревящото дете или просто наблизо няма друг банкомат, а в съседния магазин или заведение не приемат картово разплащане, туристът просто решава, че може да прежали таксата, очаквайки тя да е просто лев-два отгоре стандартната.

Изненадата идва после, когато се оказва, че на всеки сто лева сте оставили за услугата по 10-15 лева. Така ако решите да изтеглите 400 лева, таксата може да е между 40 и 60 лева.

Тези банкомати не са толкова много, но са разположени в оживени търговски центрове и на възлови места, най-често без друго устройство в близост - по курортите, в столицата и на граничните пунктове.

При опит на репортер да провери във Варна каква е таксата, която начисляват банкоматите и дали клиентът е наясно предварително с нея, загрижени продавачи от близките магазини веднага се опитаха да предупредят кандидат шарана за финансовия капан, който го очаква.

Служителите споделиха, че са се нагледали на стресирани хора, олекнали с доста пари след транзакция. Затова те предупреждават клиентите да не ползват синьо-жълтите устройства, които на пръв поглед приличат на стандартни такива, но на тях вместо името на българска банка е написано името на компанията-собственик “Euronet”, а големи букви ATM указват наличието на устройство, от което можете да теглите пари.

На централната улица в Бургас “Богориди”, през която преминават туристите към морето, също има поставен от скъпите банкомати.

В целия комплекс “Възраждане” в Бургас например няма нито едно устройство, освен на пазара “Краснодар”, който често не работи. Жълто-син ATM има на главната “Богориди” и в някои от големите магазини.

А на култовата улица, която води към морето и наоколо минават страшно много хора, няма друг банкомат. Така летовниците са принудени да го използват, като малцина са наясно колко голяма всъщност е таксата, която ще им бъде начислена допълнително извън стандартната тарифа на банката им.

Проблемът с тези банкомати за туристите не е от вчера, но устройствата са напълно законни, още повече, че за поставянето им не се изисква лиценз. Заради многото сигнали за високите такси още през септември 2020 г.

Върховната административна прокуратура предложи на тогавашния финансов министър и на Българската народна банка да поискат законови промени, така че максималната такса при теглене на банкомат да е 5 на сто от сумата, както е при обмяната на валута в чейндж бюрата. До момента обаче това не се е случило и затова всяко лято ужилени летовници се жалват от скъпите банкомати.

Компанията, която поставя банкоматите, оперира в почти целия свят, като централният ѝ офис е в САЩ, но има представителства в голяма част от европейските държави, включително в България.

Коментари

Новини Варна