IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
15:00 | 24 август 2023
Обновен: 02:13 | 28 април 2024

25 август е срокът за подаване на декларация образец №7 и заплащане на здравни осигуровки от неработещите абитуриенти

Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение

По материала работи: Ставри Таргов
25 август е срокът за подаване на декларация образец №7 и заплащане на здравни осигуровки от неработещите абитуриенти

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка като вноската за юли е в размер на 28,40 лв.  

Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП. 

От офиса в морската столица напомнят, че от 1 август 2023 г. хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, абитуриенти-неосигурени на друго основание и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат минимум  31,20 лева месечно.

Срокът за внасяне на здравната вноска е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Така, дължимата здравноосигурителна  вноска с актуализиран размер следва да се заплати до 25 септември. За плащане, което не е направено в срок, се начислява законова лихва.

В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на приходната агенция е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец № 7. Формулярът се подава в офис на НАП,  по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция „Приемане на декларация образец № 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“, достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ.

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Плащането се извършва по банков път, чрез виртуален ПОС терминал в Портала на НАП или физически ПОС терминални устройства на място в офис на агенцията, както и в брой с пощенски запис.

Проверка дали здравноосигурителните права са прекъснати може да се направи в офисите на НАП в страната чрез  електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на НАП, чрез обаждане на телефон 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/ или  чрез опцията „Здравен статус“ от мобилното приложение NRA Mobile.

Справките за здравен статус по телефона и приложението са автоматични и достъпни 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

От НАП - Варна, напомнят, че на обявените телефони на териториалните дирекции и офисите на НАП не се предоставя данъчно-осигурителна информация, отнасяща се за конкретно лице, включително за задълженията.

Такива данни се дават единствено от Информационния център след идентификация на потребителя с ПИК и ЕГН.

Информация за попълване и подаване на декларация Образец №7 и внасяне на здравните вноски може да се намери в You Tube канала на НАП, сайта на приходната агенция или на телефони: 0700 18 700; +359 2 9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

Повече информация - на официалната интернет страница на НАП.

Коментари

Новини Варна