IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
11:20 | 11 октомври 2023
Обновен: 08:41 | 3 май 2024

Работници и служители от НСИ излязоха на протест

Искането е за увеличение на заплатите

По материала работи: Ставри Таргов
Работници и служители от НСИ излязоха на протест

Снимка БНР

Работници и служители от Националния статистически институт (НСИ) започнаха серия от протести в цялата страна, като етап от преминаването към ефективни стачни действия. Искането е за увеличение на заплатите.

Според синдикатите средната работна заплата в института е 1200 лева. Те настояват за допълнителна субсидия към НСИ от 11 милиона лева.

Протест се проведе тази сутрин и във Варна пред сградата на статистиката. Мария Андреева, която е един от протестиращите във Варна, сподели, че заплатите и материалната база в института са много далеч от стандартите за 21 век.

По повод протеста министър-председателят Николай Денков коментира, че вече е имало увеличение на заплатите в НСИ с по 10 процента за последните три години. Той подчерта, че се търси вариант в бюджета за следващата година да бъде заложено увеличение на залпатите в някои бюджетни структури.
 
За първото тримесечие на 2023-а година от 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната заплата, а териториалните му поделения са на 118-то място, съобщава БНР.

Коментари

Дед Колю ( преди 6 месеца )
Точно така. Не само никакво увеличение но трябва тотално да се закрият тези манипулатори.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
анонимен ( преди 6 месеца )
И тези са ви много. Най-измислената статистика. Една година не можахте да обявите лезултата от преброяването, а накрая се оказа преизчислен и скалъпен. Демек - неверен.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна