IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
11:40 | 12 октомври 2023
Обновен: 07:19 | 18 май 2024

Останалите без работа сезонни работници се осигуряват за здраве сами

Размерът на минималната здравноосигурителна вноска от 1 август е 31,20 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Останалите без работа сезонни работници се осигуряват за здраве сами

Сезонните работници, които не са започнали нова работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, следва да плащат вноски за здравни права сами, напомнят от офиса на НАП във Варна.

Лицата, които са трайно безработни,  не получават  обезщетение от Бюрото по труда и не се осигуряват от държавата, трябва да заплащат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

В същия срок те трябва да подадат и Декларация образец № 7. Здравната вноска за месец септември 2023 г. трябва да се внесе най-късно до 25 октомври 2023 г. заедно с подаване на Декларация № 7. Размерът на минималната здравноосигурителна вноска от 1 август е 31,20 лв. 

Декларация образец № 7 може да бъде подадена и онлайн чрез електронната услуга на НАП, която е достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис/КЕП/, по пощата чрез лицензиран пощенски оператор или на място в офис на НАП.

Обработката на данните се извършва на момента и задължението може да бъде погасено веднага без такси  чрез  физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП.

 От ТД на НАП Варна обръщат внимание, че ако не са платени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, здравноосигурителните правата се прекъсват, а възстановяването им става след заплащане на всички дължими вноски за здраве за последните 60 месеца.

Справка за здравен статус и размера на дължимите здравноосигурителни вноски, както и лихвите към тях, може да се направи на място в офис на НАП; чрез услугите  "Справка за здравноосигурителен статус“ и „Здравноосигурителен калкулатор“, които са със свободен достъп в Портала за е-услуги на приходната агенция, както и чрез мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което всеки може да изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play.      

Всички потребители, които притежават ПИК, издаден от приходната агенция, могат да правят справка за дължимите си данъци и осигуровки чрез обаждане на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или  +359 2 9859 6801, като изберете меню 6 – „Услуги достъпни с ПИК“ в Интегрирания гласов портал. Клиентите могат да получат също съдействие и разяснения по повод декларирани от тях и за тях данни пред НАП. Единственото условие е те да се идентифицират чрез своя ЕГН и последните четири цифри на персоналния си код.

 От НАП Варна напомнят, че на обявените телефони на териториалните дирекции и офисите на НАП не се предоставя данъчно-осигурителна информация, отнасяща се за конкретно лице, включително за задълженията. 

Повече информация може да бъде намерена на официалната интернет страница на НАП (nra.bg).

Коментари

Новини Варна