IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
11:00 | 28 октомври 2023
Обновен: 13:51 | 13 май 2024

Предприятията декларират налични парични средства в касите и размера на вземанията от физически лица

Задължението е за дружествата по Закона за счетоводството, регистрирани и по ЗДДС

По материала работи: Ставри Таргов
Предприятията декларират налични парични средства в касите и размера на вземанията от физически лица

За първи път предприятията по смисъла на ЗСч, които са и регистрирани по Закона за ДДС към 30.09.2023 г., декларират данни в НАП от текущата си счетоводна отчетност, съобщават  от ТД от НАП Варна.

Те трябва да обявят наличните парични средства в касите си, размера на вземанията (включително от предоставени заеми) от собствениците физически лица, работниците, служителите, лицата с  договори за управление и контрол и подотчетните лица, когато общият им размер към края на календарното тримесечие, т.е. към 30.09.2023 г., надхвърля 50 000 лв.

Тези данни се декларират в Приложение № 4 на Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (декларация за дължими данъци).

Първият период, за който се подава информацията, е третото тримесечие на 2023 г., като срокът за деклариране е до 14 ноември 2023 г., включително. Този срок обаче не е приложим за внасяне на дължимите данъци, които следва да се платят в сроковете, предвидени в ЗДДФЛ и ЗКПО, а именно – до 31 октомври 2023 г., уточниха от офиса на агенцията в морската столица.

Когато е подадена данъчна декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за третото тримесечие на 2023 г. (например на 25 октомври 2023 г.), но след подаването ѝ трябва да се декларират данни от текущата счетоводна отчетност, е необходимо в срок до 14 ноември 2023 г. да се подаде нова декларация, в която се съдържат както данните от текущата счетоводна отчетност, така и вече декларираните данни за дължими данъци по ЗДДФЛ и ЗКПО.

Така се процедира и когато в рамките на законово установения срок (до 14 ноември 2023 г.) е необходимо да се коригират вече подадени в НАП данни от текущата счетоводна отчетност за третото тримесечие на 2023 г.

За периода октомври-декември на 2023 г. и следващите тримесечия срокът за деклариране на данните от текущата счетоводна отчетност е до края на месеца, следващ тримесечието.

В данъчната декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО има още едно ново Приложение № 3, с което се декларират авторски и лицензионни възнаграждения, начислени и/или изплатени в полза на чуждестранни лица от държава-членка на Европейския съюз. То се подава веднъж годишно, заедно с декларацията по двата закона за четвърто тримесечие на годината.

Повече информация може да бъде намерена в  сайта на НАП (nra.bg).

Коментари

Новини Варна