IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
15:30 | 14 юли 2015
Обновен: 00:39 | 23 юли 2024

Европа дава нови 84 млн. лв. на Варна за саниране

И тук Бургас ще получи повече от морската столица

По материала работи: Златина Добрева
Европа дава нови 84 млн. лв. на Варна за саниране

84 млн. лв. за саниране на административни и жилищни сгради по оперативната програма "Региони в растеж" (ОПРР) може да усвои Варна. Това става ясно от отварянето на процедурата по първата приоритетна ос на ОПРР за градско развитие, в която общините трябваше да направят т.нар. интегрирани планове за развитие. Целта е европейските пари да не се харчат на парче, а да се инвестират обвързано. Общо 1.37 млрд. лева ще си разделят 39-те по-големи града у нас по първата приоритетна ос на ОПРР.

Най-голяма част от средствата са предвидени за енергийна ефективност на административни и жилищни сгради - 410 млн. лева.
403 млн. лева са заложени за обновяване на градските центрове. 238 млн. лева пък са предвидени за иновации в системата на обществения транспорт. По оперативната програма са заложени и пари за социални домове и училища.

В срок до 31 май 2019 г. Варна и останалите общини у нас могат да кандидатстват с проектни предложения по програмата, като те трябва да са на стойност поне 50% от бюджета на града, който е записан предварително в ОПРР.
Например за Столичната община са предвидени общо 238 млн. лева и това е най-големият финансов ресурс за българска община. Следват Бургас, Варна и Пловдив, които могат да кандидатстват с проекти съответно за 86 млн., 84 млн. и 80.1 млн. лева. В следващата група по брой население са Добрич, Габрово, Ловеч, Гоце Делчев, Свищов и Панагюрище.

Това финансиране е различно от правителствената програма за безплатно саниране, за която бяха предвидени 1 млрд. лв.

Коментари

Новини Варна