IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
09:15 | 25 август 2015
Обновен: 00:25 | 19 април 2024

Българите дават за храна 1/3 от парите си за почивка

Българинът харчи средно 182 лева в страната и 574 лева, когато е в чужбина

По материала работи: Златина Добрева
Българите дават за храна 1/3 от парите си за почивка

При пътуване с лична цел българинът харчи средно 182 лева в страната и 574 лева, когато е в чужбина. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на годината, пише Дарик.
 

При туристическите пътувания в родината нашенецът дава най-много пари за храна - малко над 37 % от общите разходи. При почивка зад граница най-голям разход се оказва транспортът - близо 31 на сто.През второто тримесечие на 2015 г. над 810 000 български граждани са реализирали туристически пътувания.

 

Преобладаващата част от тях - 76%, са пътували само в страната, 22.1% - само в чужбина, а 1.9% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2014 г. общият брой на пътувалите се понижава с 5.1%, като броят на пътувалите в страната намалява със 7.0%, докато броят на пътувалите в чужбина се увеличава с 2.2%.
 

През второто тримесечие на 2015 г. най-много туристически пътувания са реализирани от българите на възраст 25 - 44 години (42.2%). Българите на възраст 65 и повече навършени години са пътували предимно в страната - 89.7%, докато лицата на възраст 45 - 64 години са пътували най- много в чужбина - 25.5%.
 

Делът на личните пътувания, организирани чрез туристическа агенция или туроператор, в чужбина е 33.4%, а в страната - 7.4%.
 

Изследването на НСИ е представително и се провежда въз основа на извадка от домакинствата в страната. Обект на изследването е населението на възраст 15 и повече навършени години в България. Анкетират се всички лица от домакинствата, които са попаднали в извадката.
 

Туристическо пътуване е всяко лично или професионално пътуване на хора извън мястото, в което живеят, за период не повече от една година и чиято основна цел не е извършване на дейност срещу заплащане. Туристическите пътувания могат да бъдат: Лични - почивка, посещения на културни мероприятия, спортуване, лечение, обучение, религиозни мероприятия, гостуване на близки и приятели и други. Професионални - командировки, сключване на сделки, участие в конференции, конгреси и други.
 

Посетител е всеки пътуващ, пристигащ на място, което не е неговата обичайна среда, за не повече от една година и чиято основна цел не е извършване на дейност срещу заплащане. Хората, пътуващи ежедневно или седмично за работа, обучение, пазаруване, посещение на лекар и др., се изключват от определението за посетител.
 

Обичайната среда на един човек включва както местата, разположени в близост до жилището му, така и местата, посещавани често от него. Понятието „обичайна среда" има две измерения - съседство и честота на посещенията. Местата, разположени близо до мястото на живеене на един човек, са част от неговата обичайна среда дори ако те се посещават рядко - например ако мястото, където се намира вилата или къщата за почивка, е разположено близо до жилището, но се посещава рядко, то е част от обичайната среда за даден човек.

Коментари

Новини Варна