IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
10:04 | 25 август 2015
Обновен: 08:22 | 20 април 2024

Корпорация от Виетнам иска да инвестира в българските пристанища

Тя е сред най-големите в социалистическата република

По материала работи: Ставри Таргов
Корпорация от Виетнам иска да инвестира в българските пристанища

Ръководството на пристанище Варна проведе среща с представители на „Сайгон Нюпорт” - Виетнам. Корпорацията е военно-икономическо обединение, което се развива в три основни области - пристанищни и логистични услуги и морски транспорт. Тя е сред най-големите дружества в социалистическата република, което разходва голяма част от печалбите си за социални програми. „Сайгон Нюпорт” управлява 3 пристанища в град Хо Ши Мин, 3 пристанища в Кай Меп, 2 пристанища в среден Виетнам, 3 пристанища в град Хай Фонг и 5 речни пристанища в делтата на река Меконг.
През миналата година 30-те дружества, част от „Сайгон Нюпорт”, са обработили над 4,8 млн. контейнери, дял от 50% от общия обем на контейнерния товарооборот на републиката.
„Известни са традиционните добри отношения между народите на Република България и Социалистическа република Виетнам. През последните години нашата страна има голямо икономическо развитие, за нас е от особено значение да намерим и работим със сигурни партньори. У нас има много чуждестранни инвестиции, Виетнам от своя страна също инвестира в чужбина. Проявяваме интерес към инвестиции в пристанищното дело в Република България", коментира контраадмирал Нгуен Данг Нгхием, представител на виетнамската делегация.
Гостите бяха запознати с развитието и възможностите за обработка на товари в пристанище Варна.  Пред ръководството на дружеството бяха представени отделните подразделения на виетнамската компания. Гостите бяха запознати и с възможностите за инвестиции у нас, а от българска страна бе изразена готовност за консултации по различни въпроси.
Интерес за българската страна предизвикаха разработваните от виетнамски специалисти системи за следене на товарооборота насипни товари. Както е известно, варненското пристанище има най-голям дял от износа у нас на насипни товари. Към момента в него се разработват подобни системи за контейнеризираните товари, но не и за насипните.
От своя страна гостите поканиха ръководството на пристанището във Виетнам, където българските специалисти да се запознаят с всички софтуерни продукти на корпорацията.
През следващите месеци двустранните отношения между пристанище Варна и корпорация „Сайгон Нюпорт” ще бъдат развивани, стана ясно още на срещата.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна