IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
16:41 | 25 август 2015
Обновен: 23:49 | 24 април 2024

Правото на избор между НОИ и частен фонд е отново на дневен ред

Обсъдиха как точно и откога ще можем да прехвърляме парите си за втора пенсия

По материала работи: Златина Добрева
Правото на избор между НОИ и частен фонд е отново на дневен ред

Правото на избор между НОИ и частен фонд е отново на дневен ред. Днес държава, работодатели и синдикати обсъдиха как точно и откога ще можем да прехвърляме парите си за втора пенсия. 

 
Законът беше приет миналата година, но липсваха указания как точно да се прилага. Точно тази наредба – как да става това прехвърляне на парите ни за старини - обсъдиха днес тристранните партньори. 

 
Синдикатите бяха „за”, а работодателите „против”. Те се притесняват, че може да се стигне до злоупотреби. Според бизнеса пък новите текстове облагодетелстват хората държавата за сметка на държавата и не изключиха злоупотреби. Въпреки това новите правила се приеха.

 
Следва правилата да бъдат приети от Министерския съвет. Това ще стане или утре, или следващата седмица. Така прехвърлянето на средства най-вероятно ще започне още от 1 септември, информира Нова.

 
Желаещите ще могат да направят това в НАП. За тези, които го направят, но все пак отново решат да си прехвърлят парите в частен фонд, това ще е възможно едва септември 2016 година.

Коментари

Новини Варна