IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
16:28 | 27 август 2015
Обновен: 06:09 | 19 април 2024

Николина Ангелкова: Спадът на туристите е само 2,5%

Летовниците от Франция са се увеличили с 12%

По материала работи: Борис Проданов
Николина Ангелкова: Спадът на туристите е само 2,5%

2,5 на сто е спадът на туристическите посещения у нас от началото на годината. Това съобщи днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея зимният ръст от 8% все още не успява да компенсира летните загуби. Ангелкова все пак изрази надежда, че ако последните летни месеци са силни за родния туризъм, нивата ще достигнат миналогодишните. Към момента се потвърждава прогнозираният 20%-ен спад на руски туристи у нас. Във Варна Ангелкова се срещна с представители на местната власт и туристическия бранш. По нейни данни за юли френските туристи в България са били с 12% повече.


Ангелкова съобщи, че  Министерството на туризма разработва стратегия за управление на плажовете, която предвижда пясъчните ивици да преминат под ръководството на ресорното ведомство.


“Крайната цел, която търсим и методологията, която да предложим, е такава, че чадърите и шезлонгите да бъдат на символична цена или там, където е възможно дори и безплатни. Ще представим през септември като варианти това, което сме изготвили в концепцията и оттам ще имаме общественото обсъждане с всички и след това – процедурата в Народното събрание”, добави министърът.


За решаване на проблема с липсата на кадри в туризма следващата седмица ще бъде създаден съвет към министъра на ресорното ведомство, за да бъдат планирани необходимите мерки.


Министър Ангелкова призова всички кметове да спазват закона и ограниченията в него за шума от летните заведения. Тя припомни, че основен приоритет на кабинета са и пречиствателните станции по Черноморието. В тяхното изграждане и реновиране през последните месеци са отделени 300 млн. лв.    


Елена Кирова

Коментари

Новини Варна