IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
20:21 | 23 октомври 2015
Обновен: 07:17 | 14 май 2024

Greenpeace алармира за пестициди в ябълки в ЕС

Открити са в 80% от пробите на индустриално произведените плодове

По материала работи: Слав Велев
Greenpeace алармира за пестициди в ябълки в ЕС

Grеenpeace алармира за съдържание на пестициди в ябълки. Направени са над 100 проби на индустриално произведени ябълки в 11 държави в Европа и в 80% от тях съдържат поне 1 вид активно вещество на пестицид. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Меглена Антонова, координатор екологично земеделие в Greenpeace. Това са конвенционално произвежданите ябълки. Тя подчерта още, че подобни проби в сектора на биопроизводството се оказали отрицателни.
 

Това, по думите на Антонова, "показа сериозни разлики в начините, по които се произвеждат ябълките в индустриалното производство и в биопроизводството".
 

Тя подчерта, че откритото съдържание на пестициди в ябълките било в рамките на допустимите стойности, определени в наредбите на ЕС и допълни, че това не е задоволително за Greenpeace, тъй като все пак показва съдържание на някакви пестициди.
 

ГМО-то също е част от индустриалното земеделие, каза Антонова. Директивата на ЕС позволява на страните сами да решават дали да отглеждат култури с ГМО и в тази връзка голяма част от държавите заявиха, че не искат да отглеждат такива продукти.
 

Според председателя на Съюза на пчеларите Михаил Михайлов третирането с пестициди и други вещества за борба с плевелите води до намаляване на популацията на пчелите. "Те са индикатор на околната среда, те са най-големият опрашител на околната среда", каза той и обясни, че тези продукти се отлагат в някои пчелни продукти като пчелния прашец.
 

Михайлов припомни, че през 2013 ЕК е наложила мораториум на използването на три пестицида и те са били забранени за период от 2 години.
 

Той предупреди, че този мораториум изтича в началото на 2016 г. и допълни, че пчеларите са поискали от правителството България да настоява за удължаване на забраната за използване на химикалите. Анализите потвърдиха вредността на тези пестициди, допълни пчеларят.
 

"Ако популацията на пчелите мине своя критичен минимум у нас, резултатът ще бъде плачевен. Всяка трета хапка от трапезата ни се дължи на опрашването на пчелите", обобщи той и предположи, че в скоро време ще преминем към синтетични храни.
 

По думите му у нас е забранено отглеждане на ГМО организми, но беше позволено използването на ГМО продукти, като царевица, соя, ако са обект на внос. Според него на обществото трябва да се разясни какво е влиянието им.
 

Той призна, че не е потвърдено вредното влияние на ГМО върху пчелите, но е доказана вредата на пестицидите върху тях. "Това са пестициди от нов клас и дори малко количество от тях е убийствено. Те оказват влияние и върху почвата - много дълго време не се разграждат", предупреди още Михайлов.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна