IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
13:32 | 27 октомври 2015
Обновен: 09:03 | 14 май 2024

Бивш шеф на Opel ще вади Volkswagen от кризата

Концернът уволни главния виновник за скандала с дизеловите двигатели

По материала работи: Деян Михайлов
Бивш шеф на Opel ще вади Volkswagen от кризата

Geрманският концерн Volkswagen AG съобщи две важни имена, които са пряко свързани с Дизелгейт. Едното е на новия ръководител на отдела за стратегическо развитие, а другото на виновника за дизеловия скандал.

Новият шеф на отдела за стратегическо развитие на Volkswagen AG е Томас Седран, бивш ръководител на Opel. 51-годишният мениджър ще поеме поста от 1 ноември, като ще докладва директно на председателя на управителния съвет на концерна Матиас Мюлер, се казва в официално съобщение на производителя от Волфсбург.

Седран е бивш футболист, като от юли 2012 до февруари 2013 г. бе начело на Opel. Няколко месеца след това той бе назначен за шеф на марките Chevrolet и Cadillac към европейското подразделение на General Motors. А след като стана ясно, че американският производител се изтегля от Европа, топ мениджърът напусна концерна.

Що се отнася до виновника за избухналия скандал с манипулираните резултати на дизеловите двигатели, това е шефът на отдела за разработка на силови агрегати Хано Йелден, съобщават от концерна. През 2007 г. той лично е настроил софтуера на моторите, за да могат те да излъжат тестовете за вредни емисии, се казва в информацията.

Йелден работи за концерна от 22 години, като е отговарял за електрониката при двигателите и трансмисиите, а също така и за системите, които я контролират.

Самият инженер отрича да има участие в скандала, но той вече е уволнен от поста си, а германската прокуратура е започнала разследване срещу него. Заедно с Йелден са освободени още над 10 топ мениджъри, както и редица отговорни инженери, които също са участвали в разработката на проблемните двигатели.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Коментари

Новини Варна