IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
21:24 | 6 ноември 2015
Обновен: 07:15 | 14 май 2024

Лингорски: Бюджет 2016г. е бюджет на държавното потребление и дълговата спирала

Бюджетът за 2016г. е в унисон с предишните бюджети

По материала работи: manager
Лингорски: Бюджет 2016г. е бюджет на държавното потребление и дълговата спирала

Бюджет 2016г. е бюджет на държавното потребление и на дългово дефицитната спирала, която за съжаление не може да бъде спряна. Това обясни бившият зам.- финансов министър Илия Лингорски в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Според него има решение за излизане от тази спирала, но те не са краткосрочни - например трябва да се започне от една реформа, която не се провежда, а именно защитата на правата на собствеността. Реституцията в България не е завършила, добави Лингорски.

Бюджетът за 2016г. е в унисон с предишните бюджети, смята бившият зам.- финансов министър.

Геополитическата динамика у нас

Не усещам дългосрочно разбиране за геополитическата динамика у нас не само в средите на политическите елити, но дори и в академичните, подчерта Лингорски. Според него забелязва се странна слепота, която както предизвикателства открива и много възможности за развитие на България каро цяло.

"Геополитиката и геополитическият анализ на първо място разглежда влиянието на географията и това, което не може да се промени. Това, което може да се промени е политиката, а не обратното. Това, което в Европа не може да се промени е териториалното разпределение и доминиращата роля на тази северноевропейска равнина, която прави Русия изключително незащитена военно и стратегически и в същото време съчетано с дълбоката географска клопка, в която Русия се намира и от една политика, която след от времето на президента Путин да деинструлизира страната в по-голяма степен дори и от Съветския съюз направи изключително зависима страната от нейните енергийни експорти. В крайна сметка води до конфликти тук в Европа." - обясни Лингорски.

Германия се опитва да се възползва от преференциалното си отношение с Русия, а именно да постигне по-ниски цени на енергоносителите спрямо останалите икономики, смята Лингорски. Според него германската политика е традиоционно меркантилистка и е насочена към изключително висок експорт.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2015-11-06/lingorski-byudzhet-2016g-e-byudzhet-na-darzhavnoto-potreblenie-i-dalgovata-spirala
 

Коментари

Новини Варна