IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:09 | 10 ноември 2015
Обновен: 10:17 | 24 април 2024

Калфин за МВР: Повече екстри, по-добро качество

Вицепремиерът настоява за разделяне на видовете труд

По материала работи: Златина Добрева
Калфин за МВР: Повече екстри, по-добро качество

Ако не се подобрят материалните условия, едва ли ще се повиши качеството в МВР. Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по повод полицейските протести.
Според него трябва да се освободят средства, с които силовите ведомства да получат оборудване и по-модерна техника.

Различните видове труд в МВР трябва да се разделят и новите служители да знаят, че има различни условия, когато постъпват на работа, смята Калфин. Той съобщи, че МВР получава 180 млн. допълнително с актуализацията на бюджета. Голямата част от тези средства ще отидат за компенсации за напускащи служители.

"Пропусна се важна стъпка – диалогът със служителите. Реформата е доста по-цялостна от това преструктуриране. Тя включва промени в материалната база, а промяната в статута на служещите в този сектор е нещо неизбежно", каза още социалният министър пред БНР.

Калфин изрази надежда, че предстоят много разговори за реформата на МВР. Той се надява и да се успокоят работещите, че няма да загубят от социалния си пакет. Според него, когато класът прослужено време влезе в заплатата, тя замръзва.

Социалният министър смята и че финансовият дефицит в голяма част от министерствата говори за лоша бюджетна дисциплина.

Над 50% от средствата предвидени за актуализация на бюджета за 2015 година са за приключване на проекти и там има обективни причини. Трудно можеше в края на миналата година да бъде предвидено какво ще бъде завършено и колко ще има нужда от финансиране, каза още вицепремиерът, цитиран от dnes.bg.

Той беше категоричен, че предвиденият дълг за 2016 г. в размер на 5 млрд. е част от гласуваните миналата година 16 млрд. лева и няма да бъде теглен нов: Тези средства отиват за погасяване на стар дълг и покриване на дефицитите.

Коментари

Новини Варна