IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:34 | 10 ноември 2015
Обновен: 00:21 | 20 април 2024

Между 400 и 1000 лв. годишен данък за таксиджиите

Точният размер ще се определя от Общинския съвет

По материала работи: Златина Добрева
Между 400 и 1000 лв. годишен данък за таксиджиите

Между 400 и 1000 лв. годишен данък ще плащат таксиметровите шофьори. Това решиха депутатите от бюджетната комисия с промени на първо четене в закона за местните данъци и такси.

Новите текстове предвиждат точният размер на данъка да се определя от Общинския съвет. Налогът ще се дължи за всеки отделен автомобил, който извършва превоз на пътници. Основният мотив за въвеждане на новия патентен данък е, че чрез него ще се осигурят приходи от таксиметрова дейност в общинските бюджети.

"Всяка една община съобразно условията в нея може да определи размера на данъка. Минималната работна заплата в момента е 360 лв., което означава, че всеки работещ на минимална заплата внася 400 лв. в държавата на година", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от "24 часа".

Тя разказа, че имала разговор с таксиметров шофьор, който й казал, че не е възможно да се изкарат толкова пари, че да се внесат по 400 лв. годишно.

"Смятам, че който работи и не може да изкара минимална работна заплата, е по-добре да си намери друга работа", коментира Стоянова.

Законът дава възможност в случай, че шофьор е болен или се наложи ремонт на колата, да се подаде декларация, че няма да се осъществява дейност за определен период от време. Тогава данъкът ще подлежи на възстановяване, ако е внесен предварително, посочва dnes.bg.

Коментари

Новини Варна