IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
17:00 | 9 декември 2015
Обновен: 08:46 | 20 април 2024

Ул. "Преслав” ще ни върне в Стара Варна

Според максимата – асфалтът е за бедните градове, докато с паветата се показва престиж

По материала работи: Борис Проданов
Ул. "Преслав” ще ни върне в Стара Варна

„Преслав“ ще стане първата улица в морската столица, реставрирана с оригиналния облик на Стара Варна. В момента по нея върви основен ремонт, който включва и подмяна на комуникациите. След премахване на асфалта излязоха павета, които са били поставени преди Втората световна война. Те ще бъдат пренаредени отново след окончателното приключване на възстановителните работи.

 

Главният архитект на Варна Виктор Бузев коментира, че паветата са част от историята на морския град и трябва да се запазят. За реализирането на тази идея администрацията има нужда от подкрепата на обществеността и ще се допита до мнението на варненци.

В Пловдив например, както и в по-богатите европейски държави, паветата са неизменна част от уличния пейзаж. Според максимата – асфалтът е за бедните градове, докато с паветата се показва престиж. Затова е много вероятно голяма част от варненските улици с павета да бъдат възродени именно с този си облик.

 

А има и друго – по павирани улици “джигитите” зад волана са принудени да шофират по-внимателно и по-бавно. Което пък ще намали вероятността от пътно-транспортни произшествия.

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна