IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
19:11 | 29 декември 2015
Обновен: 07:27 | 21 април 2024

Дянков за 2015-а: Празна година с неслучили се промени

България вече не е финансово стабилна както беше до 2011 г., смята той

По материала работи: Златина Добрева
Дянков за 2015-а: Празна година с неслучили се промени

2015 година е празна и изчаквателна за икономическата политика на България, а обещаните промени не са се случили, коментира пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria бившият финансов министър и вицепремиер в първото правителство на ГЕРБ - Симеон Дянков.

"Случиха се две положителни неща - усвояването на еврофондовете и добрата политика на България спрямо мигрантската вълна. Новата стратегия на министър Ивайло Московски за решаване на проблемите на БДЖ е добра, но рискова, а намирането на концесионер за летище Пловдив – трудно, но възможно", коментира още Дянков.

По думите му България като политики засега стои трезво, смислено и успешно. Дано и през новата година се държи така, препоръча той.

По думите на Дянков другата област, за чието реформиране се говореше още повече, е здравеопазването.

"Там се хвърлиха доста и в голямата си част противоречиви идеи. Наляха се още повече пари, а дефицитът стана още по-голям от предишната година, без да се случат реални промени към по-добро", анализира бившият финансов министър.

"Не бих казал, че има предвидимост и особено връщане към предвидимост на българската икономика. 2015-а беше до голяма степен извънредна година. Икономическият растеж изцяло се определяше от използването на европейски средства. Това няма да се повтори през следващите няколко години. В този смисъл 2015 беше различна", прогнозира той.

"Трябва да се намери начин, по който икономиката да расте без евросредства. Нужна е истинска икономическа политика, която да зависи от правителството и от български политики", призова той.

Относно идеята за въвеждане на данък уикенд, политикът го определи като "недомислица": "Създаде се, особено в края на годината, лошо чувство в бизнеса относно способността на правителството да работи добре с бизнеса. Въвеждането му ще пречи повече, отколкото помага. Смятам, че от гледна точка на данъчната политика би било добре още няколко години да задържим данъчната система без промяна", обясни финансистът.

Притеснително според Дянков е, че България вече не се счита за финансово стабилна държава, както беше до 2011 година и страната ни е влязла в дългова спирала. Той заяви, че това вече е факт и "през последните три години сме увеличили двойно дълга си".

В енергетиката през 2015 г. се заговори за реформи, подчерта Дянков, и изрази надежда, че тези реформи ще се случат през 2016 г.

По думите му върви се по естествен път към фалит на БЕХ. Главните виновници за задлъжнялостта му са политиците в няколко поредни правителства и "около 2,5 млрд. са чисто политически грешки".

Дянков определи БЕХ като гнездо на корупция, за което единственото решение е да бъде премахнато. Що се отнася до НЕК политикът препоръча компанията да премине през оздравителен процес и да се създаде НЕК-2, върху която да не тегнат стари лоши договори.

Бившият министър смята, че "бомбата енергетика ще избухне в лицето на правителството" и каза, че "това ще стане през есента на 2016 година".

Коментари

Новини Варна