IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
11:41 | 31 декември 2015
Обновен: 12:49 | 20 април 2024

БЕХ: Няма да оставим хората на студено!

"Овергаз" отрича за писмото, а "Булгартрансгаз" твърди, че го има

По материала работи: Борис Проданов
БЕХ: Няма да оставим хората на студено!

"Имаме готовност да реагираме, няма да оставим хората на студено, дори и "Овергаз" да не сключат договор с нас. Това заяви директорът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен пред Нова тв.


"Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми газ за "Овергаз", обясни обаче той пред БНР.


"В "Булгартрансгаз" е получено писмо, адресирано от "Газпром Експорт" до "Овергаз", с копие до "Булгартрансгаз". Във връзка с това писмо премиерът Бойко Борисов е извикал на спешна среща всички енергийни шефове. По думите му, с това писмо се съобщава, че от 1 януари 2016 г. обемите, заявени от "Овергаз", са нула. Съгласно това писмо на "Газпром Експорт", който доставя газа, са посочени нули, тоест "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми газ за "Овергаз", заяви Коен.


Той добави, че с това евентуално могат да бъдат засегнати около 200 хил. граждани, което е един сериозен дял от населението. Той увери, че държаните дружества имат пълна готовност, но колкото повече време минава, толкова по-малко време остава "Булгартрансгаз" да направи заявка за увеличаване на обемите си, но ще се търсят резерви със собствени количества газ.


Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг изрази надежда, колегите му да заемат една по-активна позиция, защото извършват дейност, която подлежи на лицензиране и всяка такава дейност има задължения, а основно тяхно задължение е да доставят газ.


На въпрос дали лицензът на "Овергаз" е под заплаха, Коен отговори, че всяка лицензия подлежи на стриктно изпълнение и това се следи.


"Овергаз" от своя страна обаче отрече да е получавала писмо от "Газпром".


"Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-та година. "Овергаз Инк." изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към "Газпром Експорт", а нормални текущи задължения по доставката на газ", пише в прессъобщението на компанията.


"Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ", категоричани са от "Овергаз".


dnes.bg

Коментари

Новини Варна