IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
18:29 | 2 януари 2016
Обновен: 00:32 | 21 април 2024

Очакваме 7 млн. чуждестранни туристи тази година

Прогнозата е на експерта Румен Драганов

По материала работи: Златина Добрева
Очакваме 7 млн. чуждестранни туристи тази година

Очаква се 7 млн. чуждестранни туристи да посетят България през 2016 година

Очаква се туристическите параметри на 2015 година да се запазят и през 2016-а. Експертите прогнозират, че през новата година в страната ни ще влязат отново над 7 млн. чужденци с цел туризъм. Пред ТВ "Европа" председателят на Института за анализ и оценка в туризма Румен Драганов прогнозира, че е възможно дори броят на чуждестранните туристи у нас през 2016 г. да се увеличи с 25% най-вече заради разрива между Русия и Турция.

 

2015 година бе добра за българския туризъм. Експертите отчетоха ръст, както през зимния сезон, така и през летния. Тази тенденция ще се запази и през 2016 г. Очаква се в страната ни отново да влязат над 7 млн. чужденци с цел туризъм, прогнозира Румен Драганов.

 

Драганов е категоричен за едно - българите предпочитаме да почиваме в страната си. Това, на което трябва да се наблегне обаче е повишаване на заетостта на легловата база у нас - в момента само 35% от леглата се заемат.

 

Драганов съветва повишаването на броя заети легла през почивните сезони да стане чрез подобряване на комуникационната и рекламната стратегия на туристическия бранш. А в моментното геополитичско положение на Европа, това би донесло голям ръст на посетителите.

 

Остават още близо 3 месеца до края на зимния сезон, а Драганов отчете още сега, че ръст в него ще има.

Коментари

Новини Варна