IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
12:11 | 17 януари 2016
Обновен: 00:54 | 10 април 2024

Иванчев: Хората усещат загубата 2-2,5 пъти по-силно от печалбата

Много често инвеститорите инвестират в компании, които харесват, каза преподавателят в СУ и инвестиционен посредник Васил Караиванов

По материала работи: manager
Иванчев: Хората усещат загубата 2-2,5 пъти по-силно от печалбата

Емоцията влиза когато нещо неочаквано се случи при планирането на стратегията. Това каза в ефира на „Boom & Bust“ по Bloomberg TV Bulgaria инвестиционният посредник и преподавател в Софийския университет Васил Караиванов. В компанията на инвестиционния консултант Александър Терзийски и финансовия експерт и автор на книги по темета Боян Иванчев той говори за психологията на инвестирането.

Много често инвеститорите избират компании, които харесват, допълни Караиванов. „Така например навремето попитах трима инвеститори колко важно е за тях да харесват продукта, в който инвестират – и тримата казаха, че е важно, но по-важното е да се правят пари. До ден днешен нито един от тримата не е видял възвращаемост от вложените средства.”

Институционалните инвеститори са по-дисциплинирани в контрола на емоциите си, отбеляза Терзийски. Те следват ясно определени правила и поради това – застраховат се от риска по-добре, допълни той. Това не значи, че индивидуален инвеститор не може да управлява емоциите си по начин, присъщ на инвестиционен инвеститор. Все пак трябва да се има предвид, че „самодоволството от контрола над собствените си емоции може да повлияе на инвестиционната стратегия”, добави консултантът.

Хората усещат загубата 2-2,5 пъти по-силно от печалбата, каза авторът и финансовият експерт Боян Иванчев. Спечелените пари те възприемат като парите в казиното – едни числа на екрана, които с много по-лека ръка биха рискували, допълни Иванчев. Не е така със първоначално вложените си реални пари обаче, добави той. 

Вижте повече във видеото

 

Коментари

Новини Варна