IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
17:45 | 19 януари 2016
Обновен: 21:03 | 20 април 2024

Ниските данъци не стигат за привличане на инвеститори

Има нужда от още преференции, според Лукарски

По материала работи: Златина Добрева
Ниските данъци не стигат за привличане на инвеститори

Ниските данъчни ставки у нас вече не са достатъчни за привличане на чужди инвеститори. Необходимо е да предоставим допълнителни преференции за инвеститорите. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на 10-та годишна среща на бизнеса с правителството.

Той заяви, че икономическото министерство и правителството са стартирали редица мерки в тази насока. Министърът изрази надежда през тази година да се постигнат такива допълнителни преференции, че да се превърнем в по-желана инвестиционна среда.

Лукарски напомни, че 2015 г. е била добра за икономиката ни, но прогнозите са, че тази година няма да е толкова добра и то не само за нас, а и в европейски мащаб. Той подчерта, че конфликтите по света ще окажат негативно влияние на икономиката ни през тази година, но въпреки това се надява на не по-малък ръст от миналата година.

Според икономическия министър за икономическия растеж ще спомогне и новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Евросредствата са двигател на конкурентоспособност, каза министърът.

Лукарски очаква и забавяне на износа през тази година предвид забавянето темповете досега и геополитическите рискове. По думите му, за да се обърне този тренд, трябва да се ускорят реформите.

Политиките по насърчаване на износа са важни, защото прогнозите не са толкова оптимистични, сравнени с миналата година. Експортното финансиране и гаранциите, които и сега се прилагат, имат важно значение, изтъкна икономическият министър. Насърчаването на износа, според него, е свързано с иновативни стоки, машиностроителна продукция, електротехника, фармацевтична и козметична, хранителните стоки.

Друг приоритет за страната ни е разширяване на пазарното присъствие, подобряване на условията за достъп на чужди пазари, изтъкна Лукарски.

Основен проблем пред инвеститорите у нас в момента е липсата на среден управленски и изпълнителски персонал, особено в техническите производства. Липсата на такова професионално образование отблъсква инвеститорите, смята той.

10 000 специалисти ни трябват за ИТ индустрията, има недостиг на тази работна ръка и в световен мащаб, напомни Лукарски. В инженерните специалности имаме хора, но инвеститорите се оплакват от липсата на специалисти от средното професионално образование, особено в техническите производства, автомобилостроенето и машиностроенето, подчерта той.

Министърът апелира, че трябва да се наблегне на продукти, изработени в България. Тук и законодателството за облекченията по издаване на “синя карта” ще помогне да привлечем нужните специалисти от трети страни, каза той.

Като добре развили се сектори през 2015 г. министърът открои добивната промишленост, енергетиката, комуналните услуги. Недвижимите имоти също са обнадеждаващ сектор и дават добри сигнали, според Лукарски.

Министерството на икономиката планира насърчаване на инвестиции в изграждане на нови производствени мощности, предстои да се разработи и анализ за нуждите на инвеститорите у нас, допълни той.

Коментари

Новини Варна