IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:35 | 28 януари 2016
Обновен: 20:16 | 20 април 2024

Фонд за инфраструктура ще подкрепя туристическият бизнес

Над 160 млн. лв. ще се инвестират в спешната помощ

По материала работи: Борис Проданов
Фонд за инфраструктура ще подкрепя туристическият бизнес

Регионалният министър Лиляна Павлова разкри във Варна, че със средства от оперативната програма ще бъде създаден национален фонд "Туристическа инфраструктура". Очаква се той да стартира с капитал от 200 млн. лв. Варненката посочи, че фондът ще работи аналогично на програма JESSICA.

 

Варна ще може да кандидатства с проекти за комбинирано финансиране. Това ще става на принципа на публично-частното партньорство чрез средства от Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020”.

 

До 300 млн. лв. ще е капиталът за гарантиране на проектите, като туристическите атракции, възстановките на манастири, крепости и други ще получат средства безвъзмездно, а генериращите приходи обекти ще могат да разчитат на дългосрочно нисколихвено кредитиране, обясни тя.

 

Със средства от оперативната програма, ще бъде подкрепена и реформата в спешната помощ, част от сектор “Здравеопазване“. Над 160 млн. ще бъдат инвестирани във всички областни градове, включително Варна, както и в над 170 по-малки населени места. С тях ще бъдат ремонтирани и оборудвани спешни медицински центрове и стационари. Ще бъдат закупени и 400 линейки.

 

“Това е възможност както за Варна и градовете в областта, така и за всички други общини в страната да надграждат направените вече инвестиции”, заяви още регионалният министър.

 

Коментари

Новини Варна