IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
15:23 | 10 февруари 2016
Обновен: 08:26 | 27 май 2024

Десислава Танева: Одобрена е мярка за напояване с частни инвестиции за 550 млн. евро

Финансирането е за 4.1 и 4.2 по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Антон Стоянов

Инвестиционни мерки в размер на 550 млн. евро ще стартират през тази година - каза министърът на земеделието Десислава Танева при откриването на четвъртата Национална среща на земеделските производители в България, която се провежда в к.к. „Златни пясъци“. Изричното условие за прием на проекти, е те да са свързани с напояване с частни инвестиции. Домакин на форума е Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). През миналата година бюджетът по инвестиционни мерки е бил 200 млн. евро. По думи на министъра увеличението в някаква степен ще удовлетвори огромния инвестиционен интерес от страна на агробизнеса.

 

На срещата присъстват близо 500 земеделски производители. Танева обеща, че до края на годината мярката ще стартира, а след това ще започне активен диалог по предстоящите промени в нормативната уредба по публичната инфраструктура в напояването, което се очаква да стане възможно чак в средата на следващата година.

 

Според Румен Порожанов, шеф на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ), който също участва в срещата, гръцкият модел не е изход, защото това, което се случва в Гърция не е пример за добър диалог между администрацията и браншовите организации.

Ели Маринова

Снимка: Антон Стоянов

Коментари

Новини Варна