IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
17:12 | 17 февруари 2016
Обновен: 05:04 | 21 април 2024

МВР ще заработи по нов икономически модел

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова прави сензационни разкрития за пресата

По материала работи: Борис Проданов
МВР ще заработи по нов икономически модел

Това, което правим, е един нов икономически модел, по който ще функционира МВР.

Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в коментар на обявеното от финансовия министър Владислав Горанов структуриране на ново търговско дружество, което да отпечатва новите лични документи.

 

Горанов заяви, че то първоначално ще премине към министъра на финансите, а веднага след това ще се прехвърли към МВР

 

Тя поясни, че държавното предприятие ще бъде възложител, за да може да се контролират цените от всички услуги, които МВР предоставя, и да отиват в самото предприятие, което ги възлага. Всички такси, които събираме от услугите, да остават в предприятието, за да може да се инвестира в подобряване на услугите, там, където има евентуално печалба, каза Бъчварова.

 

Голямата новина е, че приехме Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който има много съществени промени, обяви Румяна Бъчварова. Тя поясни, че в закона се съдържа цялостната визия за реформата в МВР. „Има много други мерки, които в началото на другата седмица ще представим и са свързани с промени в работата на МВР и вътрешно нормативни актове”, уточни силовият министър. Тя поясни, че основните посоки са преструктурирането на МВР, уреждане на отношенията със служителите и една друга група от промени, които ще облекчат работата на ведомството.

 

По нейни думи от 2017 г. Пожарна безопасност и защита на населението ще се изведе от МВР и ще премине към отделна изпълнителна агенция. Мотивите за това решение са, че, според Бъчварова, пожарната се справя изключително добре със собственото си управление и освен това, така ще им се даде повече възможност да кандидатстват по проекти и да търсят собствено финансиране.

 

Освен това вътрешният министър посочи, че предстои да се създаде държавното предприятие Център за предоставяне на услуги, което ще предоставя услугите по регистрация и пререгистрация на автомобили, личните документи, лицензи, разрешения, които се предоставят на гражданите.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна