IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
15:08 | 24 февруари 2016
Обновен: 13:21 | 16 април 2024

Общественият съвет по туризъм се събра за първи път за 2016 г.

Създават банка за идеи и инициативи. Ще се търсят европейски пари за повишаване на квалификацията на кадрите

По материала работи: Борис Проданов
Общественият съвет по туризъм се събра за първи път за 2016 г.

Общественият съвет по туризъм се събра за първи път във Варна за 2016 г. По инициатива на председателя на постоянната общинска комисия по “Туризъм, търговия и рекламна дейност”, бяха поканени и ръководствата на учебните заведения, които подготвят кадри в туризма, както и представители на студентските съвети. Това беше първата от поредицата срещи, които се организират между бранша със съдействието на общинската администрация и ПК “Туризъм, търговия и рекламна дейност” с цел подобряване обучението и квалификацията на кадри в туризма и качеството на обслужването на туристите.

 

На срещата беше решено да се създаде и банка за идеи и инициативи, които да е подават по електронен път от браншовите организации и всички заинтересовани страни. Те ще се обсъждат на следващите срещи.

 

Положително от Обществения съвет е и желанието на учебните заведения и бранша да си сътрудничат в името на общата цел. Като съществено беше отчетено и привличането във Варна на по-платежоспособни туристи.

 

В една от инициативите ще се търсят възможности за кандидатстване по европейски програми, като идеята е съвместно - общината и вузовете да създадат центрове (към университетите) за повишаване на квалификацията на туристическите кадри.

 

От бранша благодариха на екипа на кмета Иван Портних за големите инфраструктурни промени в града.

 

Беше отчетен и ръст от записвания на туристи, които искат да летуват в морската столица. Според данните на летище Варна до момента заявките вече показват 20% увеличение на гостите от Германия и ръст от 15% на руските спрямо м.г. Данните изнесе директорът на общинската дирекция по туризъм Соня Георгиева.

 

От Чехия, Полша и Великобритания също има голям интерес. Цели 11 нови дестинации за чартърни полети ще бъдат открити, както и по-голям брой но някои линии.

 

През 2015 г. Варна е имала ръст на туристите с 1%, а в Бургас е имало намаление с 1 на сто.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна