IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:45 | 8 март 2016
Обновен: 08:14 | 21 април 2024

Световни компании се интересуват от газовия хъб край Варна

Според вицепремиера Томислав Дончев техническата страна на проекта е изчистена

По материала работи: Борис Проданов
Световни компании се интересуват от газовия хъб край Варна

Световни компании от няколко държави проявяват интерес към проекта на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център край Варна и дори вече са водили разговори за потенциално участие с вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев, съобщи той пред Mediapool. Предстои държавата съвместно с Европейската комисия да определи няколко технически и икономически варианта за реализацията на газовия хъб "Балкан" с източниците за захранването му и трасета на доставки до Европа. Трябва и да се реши каква част от проекта ще се финансира с публични средства и каква – с частни. Остават обаче намеренията през май в София да има инвеститорска конференция като очакванията са в нея да се включат първокласни играчи от енергийния сектор.

 

За газов хъб премиерът Бойко Борисов заговори след като стана окончателно ясен провалът на строежа на газопровода "Южен поток" по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия. Миналия февруари проектът бе представен пред зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар за единния енергиен съюз Марош Шефчович при негово посещение в София, а през ноември Брюксел се включи в разработването на търговска концепция, бизнес и финансов план.

 

Работната група вече няколко пъти се е събирала като по думите на Дончев самото й създаване, което е рядкост, трябва да е индикатор колко сериозно се гледа на хъба от двете страни. До голяма степен е изчистена техническата страна на проекта – като източници на газ, трасета. Работи се по много технически сценарии, но те се въртят около обемите, които ще идват от различните източници.

 

Томислав Дончев, който преди седмица обсъди в Израел възможността за газови доставки от Средиземно море, коментира, че този разговор не е случаен. В сценариите за захранване на хъба влизат не само газопроводите ТАНАП и ТАП, не само втечнен газ от LNG-терминали в Гърция, чиято суровина да се ползва през интерконектора, не само от добива в Черно море, но и още източници.

 

"Има много варианти (за захранване на хъба) и трябваше да ги разработим като детайли. Има също така южен и северен маршрут (за транспортиране на газа до Европа), всеки от тях е разгледан в подварианти. Единият вариант е да се движим по трасето на "Набуко Запад", отивайки към австрийския газов хъб Баумгартен. Другият се движи през Гърция, минавайки през Адриатика и стигайки до Италия. Едното трасе не е алтернативно на другото. За всеки от тези сценарии се работи с много партньори – газови оператори, инвеститори. Още не е сто процента ясно как ще се случат нещата, но можем да предложим изчистени варианти и икономически предложения", каза още вицепремиерът.

Коментари

Новини Варна