IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
14:53 | 10 март 2016
Обновен: 19:40 | 12 май 2024

Таксиджиите готови на протести “до дупка” ако има патентен данък

Кой ни гарантира, че ще изкараме до 10 000 лв. чиста печалба за година, пита Димчо Иванов – председател на синдиката “АВТО`94”

По материала работи: Борис Проданов
Таксиджиите готови на протести “до дупка” ако има патентен данък

“Засега няма да протестираме – каза Димчо Иванов – председател на синдиката на таксиметровите шофьори “АВТО`94”. – Благодаря на Общинския съвет на Варна, че върна тарифите от 2014 г. и прекратиха дъмпинга от 60 ст./км. Бяхме подали заявление за протести от петък, но го оттеглихме. Започваме да претарифираме апаратите на по-високите тарифи, защото от петък по-ниската цена вече е незаконна.”

 

Той обаче е готов на постоянни протести “до дупка” във всички градове с колегите си ако остане предложението за патентен данък между 400 и 1000 лв. На паркинга пред Терапията днес се събраха стотина жълти коли от различни централи, които да заявят общата си воля.

 

“Имам становище, според което в Закона за автомобилните превози в чл. 24 да се запише просто: “Таксиметров превоз на пътници се извършва от лицензиран превозвач или от водач за своя сметка.” Така всичко се изчиства, шофьорът си получава отговорностите – данъци, осигуровки. За момента в народното събрание няма да искат да се въведат патенти, защото няма и становище от Министерството на транспорта. Но ако има опити да се върне налога, ще излезем на улицата.”

 

Според него патент между 400 и 1000 лв. по презумция значи, че шофьорът има печалба в рамките на 4000 и 10 000 лв.

 

“Но каква е гаранцията, че тези пари ще бъдат изкарани? Ами ако колегата се разболее?! Никъде по света няма такова “авансово” облагане. Затова сме и против него”, аргументира се Димчо Иванов.

 

Борис Проданов

Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна