IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:39 | 13 март 2016
Обновен: 08:17 | 21 април 2024

С кебапчета и белот срещу здравната система

Варненец с нестандартен протест срещу частна болница

По материала работи: Борис Проданов
С кебапчета и белот срещу здравната система

Варненецът Ростислав Стоянов организира нестандартен символичен протест срещу здравната система с кебапчета и игра на белот.


Причината да събере приятели и да запали скарата са неговите неволи в здравно заведение. Отишъл на преглед при специалист-ортопед, който го насочва за операция на ръката. И му предлага операция в конкретна частна болница.


Постъпва в нея, настаняват го в стая, после го викат за оформяне на документите.


"Подписах няколко документа за нормалните такси от 5,80 лева и документ, че съм съгласен за упойка. Последният документ, който ми се даде, беше за такса 50 лева. Попитах каква е тази такса, те ми казаха – такса "самофинансиране", разказва мъжът пред Нова тв.


Той обаче отказва да плати сумата и напуска болницата, защото операцията е платена по Здравна каса.


Връща се по-късно в болницата и иска обезщетение от 250 лева за изгубеното време. От болницата са категорични – нямат вина, за да плащат обезщетение.


Казват, че настанили Ростислав в стая преди оформянето на документите за негово удобство. А и в приемната имало информация за дължимата такса.


"В сайта на болницата не е качена тази такса. Там са качени задължителните неща, които трябва да фигурират в един сайт", коментира доц. Петко Маринов, представител на болницата във Варна. Според него нямало нищо нередно в болницата да искат такса от пациентите към иначе плащано от касата лечение.


От Здравната каса обаче са категорични - болница, която има договор за лечение по клинични пътеки с тях, не може да връща пациенти с мотива, че не искат да платят такса за немедицински услуги.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна