IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
09:47 | 27 март 2016
Обновен: 12:45 | 21 април 2024

Екоминистерството е събрало 2 млн. лв. от глоби през 2015 г.

Равновесието в природата е важен фактор за сигурността, смята Ивелина Василева

По материала работи: Слав Велев
Екоминистерството е събрало 2 млн. лв. от глоби през 2015 г.

Министерството на околната среда и водите е събрало около 2 млн. лева от глоби през 2015 г. Това съобщи министър Ивелина Василева на форум в Стара Загора, цитирана от "Дарик". "Приоритет на МОСВ е контролната дейност, която се осъществява от всичките ни структури в страната. Целта ни е да не допускаме практики, които не са в съответствие с екологичното законодателство", поясни Ивелина Василева. 
 

Тъй като темата на форума, на който гостува беше сигурността, Ивелина Василева каза, че макар и някои трудно да намират връзката й с екологията, усилията за опазването на околната среда са важен фактор за сигурност. "Живеем във времена, в които внимателно трябва да се отнасяме към замърсяванията, усеща се ефектът от измененията на климата. Екологичните въпроси често надхвърлят националните териториални граници. Защото има кризи, които могат да станат трансгранични и глобални. Затова нашите политики са насочени към осигуряване на тази сигурност", добави екоминистърът. 


Ивелина Василева отбеляза, че в края на 2015-а МОСВ е отчело изключително добри резултати на инвестициите по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013" - изградени бяха 36 нови пречиствателни станции, 14 бяха модернизирани, близо 900 000 души бяха свързани към изградената ВиК мрежа, която е с обща дължина около 2600 км. Изградени бяха и 18 регионални системи за управление на отпадъците. „Продължаваме да работим усилено и по новата оперативна програма. Ресурсът по нея е 3,5 млрд. лв,", добави Василева.

Коментари

Новини Варна