IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
17:17 | 27 март 2016
Обновен: 13:00 | 21 април 2024

Не достигат работници за туристическия сезон

Наемането в курортите край Варна през тази година започва много по-рано

По материала работи: Борис Проданов
Не достигат работници за туристическия сезон

По Черноморието се готвят за туристическия сезон - заради ниското заплащане и през това лято се очаква недостиг на работници в сферата на туризма. Хотелиери вече обявяват търсените от тях специалисти в Бюрата по труда. Най-много свободни позиции има за сервитьори, бармани, готвачи, помощници в кухнята, камериерки и рецепционисти. Търсят се спешно и работници по поддръжката, които да стегнат почивната база преди идването на туристите.
Наемането на работници в курортите край Варна през тази година започва много по-рано. Причината е липсата на кадри, а туристическият сезон вече чука на вратата.
 Божидар Михайлов, директор на Бюрото по труда - Варна: Хората, които имат малко повече качества, владеят чужди езици и имат повече професионален опит, се ориентираха за работа в чужди хотели, чужди компании.
Интерес към свободните места в сферата на туризма има. И през тази година обаче подготвените кадри са малко, твърдят работодателите.
 Ивелина Попова, управител на хотел в курорта "Златни пясъци": Има глад за кадри. Това е всъщност всеобщо известен факт. За голямо съжаление тази тенденция се задълбочава във времето, защото в нашата сфера не е тайна, че заплащането не е особено високо. Изостанахме от много други сфери и това води до отлив на персонал.
За да попълнят свободните работни места в хотели си, някои от работодателите предлагат пакет от социални услуги, сред които транспорт и талони за храна.
 Божидар Михайлов, директор на Бюрото по труда - Варна: На хората, които идват от вътрешността на страната и са по-отдалечени от местоживеенето им, се предлагат нощувки. Все повече са работодателите, които разширяват този пакет и се опитват да привлекат хора от по-далечно разстояние.
Макар и малко, вече има работодатели, които предлагат по-високи заплати. Дори и така те трудно задържат обучените специалисти, които търсят реализация зад граница.
 Божидар Михайлов, директор на Бюрото по труда - Варна: Наистина там заплащането е по-високо. Така че, за да сме конкурентоспособни, за да си задържим хората тук, е добре да се предложат по-високи заплати.
Около 1000 са обявените свободни работни места в сферата на туризма в Бюрото по труда в Бургас. Тази година целта е освен предлагането на сезонна заетост, да се предостави възможност и за целогодишна. Най-голямо е търсенето на работници в курорта "Слънчев бряг". Освен камериерки, служители на рецепция и готвачи нараства търсенето и на аниматори. Преимущество е владеенето на поне един чужд език.

 

БНТ

Коментари

Новини Варна