IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
20:39 | 13 април 2016
Обновен: 16:56 | 21 април 2024

Индексите на БФБ удължиха загубите

Химимпорт АД приключи сесията с най-висок оборот, най-много сделки и прехвърлени акции както на регулиран, така и на нерегулиран пазар

По материала работи: manager
Индексите на БФБ удължиха загубите

Индексите на българския капиталов пазар удължиха загубите за втори пореден ден – ден, белязан от срещата на инвестиционната общност относно предложението на Централен депозитар АД за създаване на нов мегафонд.

Химимпорт АД се открои в сесията, след като приключи с най-висок оборот, най-много сделки и прехвърлени акции както на регулиран, така и на нерегулиран пазар.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се понижи с 0,5% до 437,94 пункта. Широкият BGBX40 се смъкна с 0,49% до 87,85 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT изтри 0,67% от стойността си до 99,65 пункта. Равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,37% до 364,72 пункта.

От 14 часа днес се проведе организираната от Централен депозитар АД среща за обсъждане на идеята за създаване на мегафонд за 2-3 млрд. лв. с книжата в „Регистър А“, на която имаше широка представителност от инвестиционната общност. Идеята за създаване на мегафонд е поредната, която цели да събуди интереса към българския капиталов пазар и инвестициите в акции на български компании.

На този фон на събитие, посветено на възможностите за инвестиране, главният изпълнителен директор на Алианц България Холдинг АД Димитър Желев припомни част от предизвикателствата пред пазара – ниската ликвидност, недостатъчните прозрачност и откритост и незадоволителната политика за корпоративно управление. Поради тези причини той е консервативен относно развитието на пазара.

В сряда реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на 1,103 млн. лв., като 904,3 хил. лв. е с компании от SOFIX. От тях пък 822,3 хил. лв. се дължаха изцяло на търговията с обикновените акции на Химимпорт АД. Акциите на холдинга поевтиняха с 3% до 1,105 лв. за брой след 155 сделки на регулиран пазар и най-много прехвърлени акции - 742 501. Това представлява 0,49% от капитала на компанията.

С книжа на Химимпорт имаше сделки и на нерегулиран пазар, като те бяха повече от тези на регулирания. На OTC пазара се сключиха общо 10 сделки за 860 хил. акции. Оборотът с тях беше за 490,2 хил. лв., тъй като сделките бяха извършени при цена от 0,57 лв. Извън регулиран пазар холдингът формира 38% от оборота.

По изтъргуван обем с 58,8 хил. лв. следва Синергон Холдинг АД. Акциите на компанията поевтиняха с 0,9% до 1,11 лв. за брой след девет сделки. На трето място по оборот е ТК-ХОЛД АД с 38,7 хил. лв. след три трансакции. Книжата на дружеството затвориха без промяна при цена от 1,5 лв. На четвърто място по оборот с 36,2 хил. лв. е Албена АД. С ценови ръст от 1,1% до 46,99 лв. за ценна книга дружеството се оказа най-поскъпващото днес. На пета позиция по изтъргуван обем е Елана Агрокредит АД (+0,3%) с 31 хил. лв.

В днешната сесия на БФБ се сключиха 293 сделки с 35 емисии акции. Губещите отново взеха преимущество над печелившите, след като акциите на 18 емисии поевтиняха, на 12 поскъпнаха, а на още 5 останаха без промяна.

Първа инвестиционна банка АД поиска от акционерите да гласуват промяна в устава на банката, която ще позволи на ръководството да емитира дълг в общ размер до 2 млрд. лв. в следващите пет години, считано от датата на взетото решение. Предложението се прави, защото предишният 5-годишен период, в който Управителният съвет с разрешение на Надзорния съвет можеше да емитира дългови ценни книжа до 2 млрд. лв., изтича през тази година. Новините доведоха до сключването на пет сделки, след които акциите на банката поевтиняха с 1% до 1,844 лв.

Също след пет сделки книжата на Булгартабак – Холдинг АД изтриха 5,13% от стойността си до 37 лв. за брой, за да се окажат най-губещите за деня. Цигареният холдинг изнесе списък с всичките си акционери успоредно с протокола от проведеното общо събрание на акционерите.

Акциите на ЕМКА АД поевтиняха с 2,27% до 1,72 лв. след две сделки на фона на новините за предложения 0,042105 лв. брутен дивидент на акция от нетната печалба за 2015 г.

Дружеството, което днес е второ по брой сделки и ценови ръст, е ТБ Централна кооперативна банка АД. След 28 трансакции книжата на банката поскъпнаха с 0,8% до 0,995 лв.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна