IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Икономика
18:53 | 18 април 2016
Обновен: 00:21 | 20 май 2024

Има ли държавата изгода от данък "Уикенд"

Според експерти налог, който е под 100 млн., няма логика

По материала работи: Златина Добрева
Има ли държавата изгода от данък "Уикенд"

България ще чака отговор на ЕС по искане за дерогация във връзка със спорния данък "Уикенд". Чака се и ново пояснение от страна на НАП, което ще направи приложението на данъка по-лесно. Това каза Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар по темата за новото предложение на управляващите за 50-процентно правило при облагането с данък ДДС на наети или закупени автомобили, които се използват за фирмени цели.

 

Темата коментира и Николай Иванчев, данъчен консултант. По повод отчетените 1 млн. 300 хил. лева приходи от данък "Уикенд" за месец януари 2015 г. той каза:
"За мен всеки един данък, който е под 100 млн. лв няма икономическа изгода, защото той трябва да се администрира. Много от тях ще се обжалват, тоест ще отидат на определени съдебни фази, тоест и съдебната система ще се натовари допълнително и ако всичко това, ако говорим за един милион, по-добре да няма някакво движение в тази посока".

 

Според Иванчев начинът, по който действа законодателството от 1994 г. е достатъчно, защото "от тогава се коригира данъка, когато се използва за лични цели е достатъчно и работи в практиката. Търсенето на нови правила, при които административно да наказваме всички, които имат леки автомобили, не знам каква е икономическата изгода. За мен няма бизнес, който да няма автомобил, дори и най-малки. Аз вече не наричам лекия автомобил лукс или нещо различно. Те са машина или производствено оборудване в бизнеса, защото не можеш да съществуваш без него".

 

"Тук трябва да си зададем въпроса ако ние с 50 на сто започнем да облагаме всички автомобили, дали няма да накажем всички, които използват автомобили в дейността си, защото те няма да могат да използват данъчен кредит, въпреки че го използват изцяло в дейността си, за това да обхванем 5000 по-луксозни автомобила. И аз тук не съм сигурен, че тези 5 000 автомобила ще бъдат изцяло обложени, защото в закона винаги има изключения. Данъчният кредит да бъде ползван изцяло. Ще ги има и при сегашния вариант", каза Иванчев.

 

Според Добрин Иванов, който обясни, че предстои искане за дерогация за автомобилите от пет до осем места, за които да бъде признат данъчният кредит на 50%:
"Това предложение на правото на данъчен кредит в размер на 50% ще бъде алтернативен вариант по избор. Фирмите, които считат, че този вариант не е изгоден за тях ще имат възможност да водят точна отчетност и да прилагат общото приложение на данък "Уикенд", поясни той.

Коментари

Новини Варна