IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
14:58 | 21 април 2016
Обновен: 21:02 | 21 април 2024

Конференция набеляза “зелени” идеи в енергетиката

В галерия “Графит”се събраха лектори модератори от Норвегия, Италия, Великобритания и България

По материала работи: Борис Проданов
Конференция набеляза “зелени” идеи в енергетиката

Черноморският енергиен клъстер, в партньорство с АБЧО, община Варна и Техническия университет събраха лектори модератори от Норвегия, Италия, Великобритания и България за двудневна конференция на енергийна тематика: зелено предприемачество и зелен бизнес за чиста околна среда. Събитието се провежда в галерия “Графити” във Варна и предоставя възможност за среща на местните власти, бизнес и научни среди с европейски политици и експерти, за обсъждъне на бъдещия растеж на сектора и бизнес стратегии. На откриването областният управител на Варна Стоян Пасев в приветствието си към участниците в конференцията каза, че “зелените” идеи могат да разчитат на подкрепа от държавата.

 

Здравко Георгиев, зам.-председател на Асоциацията на българските енергийни агенции и изп. директор на Софийската енергийна агенция (СОФЕНА) не скри, че България следва тенденциите на ЕС.

“До 2020 г. в страната ни трябва да получава енергия от 16% възобновяеми източници. Това е изпълнено, но продължава развитието на сектора, особено в обществени и жилищни сгради. По отношение на енергийната ефективност целта на България до 2020 г. е намаляване на потреблението на енергия с 25%. Тук тръгваме от по-лошо ниво (основно заради недоброто състояние на сградния фонд) и затова имаме амбициозни цели. Затова е и програмата за саниране. Като цяло в двете области вървим по своя път”, коментира той.

 

На свой ред Тодор Тонев, председател на УС на Черноморския енергиен клъстер, също говори за възможностите на ВЕИ.

“Имаме източници на геотермална вода, която сега се използва ограничено. Разполагаме с условия и покриви за фотоволтаици. Забелязва се, че все още я няма общата сила, с която да работим заедно в тези направления”, добави той.

 

Именно затова в програмата на конференцията са заложени теми, които да презентират текущата енергийната ситуация в България, съответно национални цели за ЕЕ и ВЕИ, националната програма за ЕЕ на много-фамилни жилищни сгради, либерализиране на пазара, зелени обществени поръчки за зелен бизнес, добри практики и съвременните тенденции в развитието на електро-енергийната система и научните изследвания в областта.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна