IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
18:26 | 23 април 2016
Обновен: 21:18 | 21 април 2024

Румен Драганов: Губим 43 млн. лева и 80 000 гърци от блокадата

Засегнати ще са и българите, предплатили своите пътувания

По материала работи: Златина Добрева
Румен Драганов: Губим 43 млн. лева и 80 000 гърци от блокадата

Снимка 24chasa

 

43 млн. лева и 80 000 гръцки туристи ще загубим от блокадата на българо-гръцката граница. Това каза в интервю за Фокус Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма във връзка с предстоящата блокада на българо-гръцката граница.

 

„Финансовото отношение на блокадата на българо-гръцката граница, обявена от превозвачите ще има отражение основно по отношение на нереализирани почивки в България от страна на около 80 000 гръцки туристи”, обясни Драганов. Той подчерта, че това са туристи, които се очаква да пристигнат в страната по време майските празници.

 

„Загубите ще са в размер на около 43 млн. лева. Ще претърпят загуби и българските граждани, които предварително са предплатили свои пътувания към съседна Гърция - било чрез туроператори при ползване на пакетни пътувания, било индивидуално, когато са направили тези резервации по интернет или са извършили по друг начин парични преходи”, поясни още Румен Драганов.

 

Според него затварянето на границата по този начин не се смята за форсмажорно обстоятелство и това не е непреодолима сила, като за това няма да бъдат компенсирани от страна на хотелиерите или туроператорите. Румен Драганов уточни, че има два пъти повече записвания на туристите за майските празници в сравнение с миналата година. По думите му това е така, защото Великден и Гергьовден се сливат. „За това в предварителните прогнози очакваме двойно повече пътувания към Гърция в сравнение с миналата година. По същият начин очаквахме повече гърци, които да дойдат в България”, уточни още Драганов.

Коментари

Новини Варна